Ciasta i desery Grillowane banany - przepis

Grillowane banany – przepis

-

Wskazówek dotyczących grillowania bananów jest tyle ilu grillujących. Do najprostszego sposobu ich przygotowania będzie potrzebne:

Będzie potrzebne:
po 2 banany na osobę

Bananów nie obieramy, kładziemy je całe w skórkach na grillu. Pieczemy aż do momentu, kiedy skórki zrobią się czarne.

Jednak, jeśli spróbujemy już tak przyrządzonych bananów, okaże się, że smak gorącego owocu przywiedzie nam na myśl kilka innych sposobów ich grillowania, a przede wszystkim kilka składników, z którymi można je podać lub upiec.

Eksperymenty z grillowaniem bananów można rozpocząć od zawinięcia je w folię i włożenia w żarzący się węgiel lub trzymania ich na najniższych półkach grilla w bardzo wysokiej temperaturze.

Następnym krokiem jest, przed położeniem na grilla, lekkie rozcięcie owoców i włożeniem pod ich skórkę masła miodowego, do którego przygotowania będzie potrzebne:

50 g miękkiego masła

1-2 łyżki miodu

Uwaga!

Po odwinięciu z folii gotowych bananów, można przenieść je na talerzyki i podać z kleksem kwaśnej śmietany, z porcją bitej śmietany wymieszanej z cukrem pudrem, można polać jogurtem z musli, sosem toffi, rozpuszczoną czekoladą, posypać rodzynkami i grubo posiekanymi orzechami, przybrać cząstkami jabłka lub dojrzałej gruszki.

Wszystkie składniki dobrze ze sobą wymieszać.

W trakcie grillowania powstanie z tego pyszny sos karmelizujący się wraz z bananowym sokiem pod wpływem wysokiej temperatury.

Do takiego miodowego masełka można dodać dużą szczyptę cynamonu, garść uprażonych orzechów bądź migdałów, pół łyżeczki ekstraktu z wanilii lub ziarenka z 1/3 waniliowej laski.

Choć najsmaczniejsze banany są tuż po zdjęciu z grilla, warto pokusić się o przygotowanie koktajlu z upieczonego miąższu. Do jego przygotowania będzie potrzebne:

Będzie potrzebne:
4 grillowane banany
0,5 l jogurtu lub kefiru
2 łyżeczki cukru pudru
1 łyżeczka soku z cytryny

Wyjąć miąższ z bananów i włożyć do wysokiego pojemnika, do którego również wlać jogurt bądź kefir, sok z cytryny i wsypać cukier puder. Wszystko zmiksować blenderem. Rozlać do szklaneczek. Świetne z dodatkiem truskawek, poziomek bądź malin.

banany z grilla przepis

photoxpress.com

Znacie inny przepis na grillowane banany? Podzielcie się nim w komentarzu.

Agnieszka Pietnoczka

Agnieszka Pietnoczka - od dwóch lat prowadzi blog kulinarny DOMOWE GOTOWANIE, na którym zamieszcza przepisy oraz zdjęcia wykonywanych przez siebie potraw. Nie ukrywa, że jej specjalnością są wypieki. Jak sama pisze, stworzyła swój blog dla "początkujących domowych kucharzy i poszukiwaczy nowych smaków". Jest specjalistą działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogaca nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Zobacz stronę naszego specjalisty:

- Domowe gotowanie

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuje od lat. Jak większość z nas zaczynałam pomagając mamie w przygotowaniu obiadu. Pod jej okiem obierałam ziemniaki, doprawiałam surówki, ucierałam ciasta i kremy. W końcu nadszedł czas pełnej samodzielności i niezależności w wyborze niedzielnego menu czy kulinarnych eksperymentów.

Swoich najbliższych raczę w domu zapachem piekącego się pieczywa i ciasta, gotującej się zupy, duszącego się w aromatycznych przyprawach mięsa i świeżo pokrojonych ziół. Z przyjemnością obserwuję wzrost ich apetytów na widok cieszących oko potraw. Z satysfakcją nakładam dokładki i odbieram puste już talerze. 

Co daje mi upieczenie chleba, upichcenie rosołu, usmażenie kurczaka z warzywami po tajsku czy wykonanie muffinek? Niesamowitą przyjemność z obserwacji przemiany poszczególnych składników o różnych smakach, konsystencji i pochodzeniu w brzmiące jednym tonem danie. Poczucie siły i umiejętności własnych rąk: ugniatających, lepiących, czujących drobiny soli, gładkość schłodzonego francuskiego ciasta, wilgoć śmietany i tłustość masła w kruchym spodzie, ulotność tortowej mąki i chropowatość skórki razowca. 

Z pasją przygotowuję nowe potrawy wyszukując ciekawe przepisy, czytając przeróżne fora, kupując kolejne kucharskie książki czy podglądając na YouTube podobnych do mnie amatorów dobrego jedzenia. Kiedy wchodzę do kuchni odbywam kulinarną wycieczkę dookoła świata, o której marzę od lat. Foccacia, won ton, chlebek naan, curry, banana bread, tarta i pizza to tylko niektóre z najsmaczniejszych przystanków owej - realizowanej na razie tylko w domu - podróży. Dzięki zdjęciom i kulinarnemu blogowi mogę utrwalić spędzoną w kuchni chwilę i wracać do opublikowanych przepisów na niemożliwych do zgubienia stronach wirtualnego notatnika. 

Przede mną jeszcze tyle do ugotowania, tyle do upieczenia, dodania i wymieszania. Mam nadzieję, że wszystkiego zdążę spróbować:)

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Jak ćwiczyć na drążku?

Podciąganie na drążku jest idealnym ćwiczeniem na zwiększenie siły i wytrzymałości mięśni grzbietu oraz ramion. Systematyczne treningi pozwolą uzyskać twoim plecom kształt litery V.

Zaparcia – przyczyny, objawy

Zaparcia to zmora naszych czasów. Wyjątkowo często dotykają mieszkańców krajów tzw. wysoko rozwiniętych. Zaparcie nie jest chorobą. Jest to raczej objaw, za którym może stać wiele przyczyn. Kiedy przytrafia się osobie, która do tej pory regularnie oddawała stolec, należy się nim szczególnie zainteresować.

Zobacz też

Szynszyle – ciąża, poród, opieka nad młodymi

Ciąża u szynszyli trwa 111 dni. W tym okresie samiczka staje się bardzo wrażliwa, nie należy narażać jej na stresy i bez potrzeby przenosić. Na kilka dni przed porodem przestajemy podawać samicy piasek do „kąpieli”, by nie dopuścić do zakażenia narządów rodnych (udostępnianie piasku wstrzymujemy do ok. 2 tygodni po porodzie).

Pokarmy stałe w diecie niemowlęcia. ABC rozszerzania diety

Rozszerzanie diety to niezwykle ważny etap w życiu każdego niemowlęcia. Wprowadzanie pokarmów stałych pozwala bowiem nie tylko poznawać nowe...

Zastosowanie płytek ceramicznych Aparici Carpet

Tytułowy model płytek to bez wątpienia produkt wyjątkowy. To wynik efektownych przetarć stonowanych kolorów i metalizowanych, oryginalnych dodatków. Dzięki...

Może Cię zainteresuje: