Gruzińskie ciasto herbaciane – przepis

Ciasta i desery    
ocena
Chociaż w czasach ZSRR Gruzja słynęła z uprawy herbaty, od lat nie pamięta się tam już o herbacianych polach, o których śpiewały Filipinki w piosence „Batumi”. Wciąż jednak w kraju tym piecze się doskonałe, lekkie i aromatyczne ciasto herbaciane.

Gruzińskie ciasto herbaciane – przepis

sxc.hu

Choć z pozoru nietypowe, bardzo proste w wykonaniu. Spróbujcie, nie będziecie żałować.

Będzie potrzebne:
szklanka ciepłej, mocnej herbaty
2 szklanki mąki
2 jajka
¾ szklanki cukru
3 łyżki oleju
3 łyżki konfitur
płaska łyżeczka proszku do pieczenia
mieszanka piernikowa (czubata łyżeczka) lub po pół łyżeczki imbiru, kardamonu i cynamonu
dowolne bakalie

Ciasto herbacianeŹródło: sxc.hu

Jajka z cukrem utrzeć do białości. Nie przerywając miksowania dodać konfitury, olej i ciepłą, ale nie gorącą herbatę. Mąkę, proszek do pieczenia i przyprawy delikatnie i stopniowo wmieszać w masę za pomocą łyżki, aż składniki się połączą. Na koniec dodać bakalie oprószone mąką, wymieszać i przełożyć masę do małej keksówki wyłożonej papierem do pieczenia. Piec w prodiżu lub w piekarniku w temperaturze ok. 180 stopni przez około 40 minut.

Smakowało Wam ciasto herbaciane? Co zmienilibyście w tym przepisie? Czekamy na Wasze opinie!

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
3 + 5 =