Jabłecznik owsiany – przepis

Ciasta i desery    
ocena
Płatki owsiane kojarzą się większości ludzi jedynie z daniem śniadaniowym. Je się je na zimno, na ciepło, zalewane mlekiem lub gotowane, z owocami czy bakaliami. W czasach, gdy słodycze były w Polsce mało dostępne, z płatków owsianych robiło się ciasteczka, pieczone lub gotowane.

Jabłecznik owsiany – przepis

Kasia Wyka

Tymczasem można z nich zrobić bardzo smaczne ciasto, minimalistyczne, bo zawiera niewiele składników i jest niezbyt kaloryczne, a bardzo aromatyczne.

Będzie potrzebne:
1 czubata szklanka pełnoziarnistych płatków owsianych
1 szklanka pełnoziarnistej mąki owsianej
1 łyżka cukru z naturalną wanilią
1 łyżka cukru brązowego
1 łyżeczka proszku do pieczenia (uwaga, proszek do pieczenia zawiera mąkę pszenną, jeśli ciasto ma być bezglutenowe, trzeba użyć specjalnego proszku)
1 kilogram owoców (u mnie 4 miękkie jabłka i 1 dojrzały banan)
1 łyżeczka cynamonu
3 łyżki oleju do kruszonki
płatki migdałowe do posypania (opcjonalnie)

Jabłecznik owsiany
Fot. Kasia Wyka

Wykonanie:

Płatki zmielić w malakserze na grubą kaszę. Wymieszać z mąką, proszkiem do pieczenia i cukrem. Owoce obrać i zetrzeć na grubej tarce. Doprawić cynamonem i dokładnie wymieszać.

Keksówkę lub najmniejszą tortownicę wysmarować olejem. Dno wysypać cienką warstwą sypkiej frakcji, ułożyć grubszą warstwę owoców, na to cienko sypkie, znów owoce i tak dalej. Ostatnią warstwą powinno być zboże - jednak do pozostałej części należy stopniowo dodawać olej, aż powstanie miękka kruszonka. Można też oleju dodać nieco więcej, by utworzyło się ciasto - wtedy posmarowane nią owoce można jeszcze posypać płatkami migdałów. Jeśli ostatnie warstwy owoców i kruszonki nie zakryją idealnie poprzednich warstw, w tym miejscu będzie wyczuwalna mąka. Trzeba więc zadbać o dokładność wykończenia.

Piec 50 minut w piekarniku nastawionym na 180 stopni lub 70 minut w prodiżu.

Nie kroić dopóki nie jest całkowicie zimny.

Smakował Wam taki jabłecznik? A może wolicie tradycyjną wersję? Wypowiedzcie się!

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
4 + 1 =