Dla każdej pani domu domowej roboty rogaliki stanowią prawdziwe wyzwanie oraz okazję do zaprezentowania swoich możliwości. Poniżej przestawiam przepis na smaczne i słodkie rogaliki z najprostszym i klasycznym nadzieniem – dżemem.

Do wykonania ciasta na rogaliki:

250 g kwaśnej śmietany,

18%, kostka masła lub margaryny o wadze 200 g,

6 dag drożdży,

1 duże jajko,

szczypta soli,

około 4 szklanek mąki

Jako nadzienie należy przygotować dżem, marmoladę lub konfiturę, zaś do wykończenia i dekoracji potrzebne będzie 1 małe jajko i trochę cukru.

Ponieważ jest to przepis na drożdżowe rogaliki w pierwszej kolejności należy przygotować drożdżowy rozczyn. W tym celu w dużej misce należy połączyć pokruszone drożdże, roztopione i wystudzone masło (lub margarynę), śmietanę oraz sól i jajko. Wszystkie te składniki należy dokładnie ze sobą wymieszać dodawać po trochu mąki, uważając, aby nie wytworzyły się grudki. Powstałe z połączenia wszystkich składników ciasto należy wyrabiać tak długo, aż w rezultacie uzyskamy gładką masę o jednolitej konsystencji. Najdziwniejszą cechą tego przepisu jest konieczność odstawienia tak przygotowanego rozczyny drożdżowego do lodówki zamiast, jak to ma zwykle miejsce w przypadku drożdży, w ciepłe miejsce.

Ciasto powinno znajdować się w lodówce około godziny, aby wyrosło. Godzina jest czasem orientacyjnym. W przybliżeniu, po tym czasie, ciasto powinno być wyrośnięte i nadawać się do dalszej pracy. Kiedy już takie będzie, należy podzielić je na dwie równe części, które kolejno będziemy wałkować. Ciasto należy ułożyć na stolnicy podsypanej bardzo małą ilością mąki i niezbyt cienko rozwałkować tworząc okrąg. Tak powstały placuszek należy pociąć, tak jak pizze, na niezbyt duże trójkąciki. Na środku każdego z nich układać po łyżeczce dżemu, marmolady lub konfitury i zawijać w rogaliki dowolnie je kształtując. Wielkość i kształt rogalików zależy wyłącznie od naszego gustu. Jednak najładniej i najapetyczniej prezentują się średniej wielkości, zgrabne rogaliki.

Każdy zwinięty już rogalik należy smarować z wierzchu specjalnym pędzlem kuchennym lub zwykłą łyżeczką maczaną w rozmieszanym jajku, posypywać z wierzchu niezbyt dużą  ilością cukru i układać na blasze wyłożonej lekko natłuszczonym pergaminem. Tak przygotowane rogaliki należy piec w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez około 15 minut do momentu uzyskania przez nie złoto-brązowego koloru.

Czy lubicie domowe rogaliki? Z czym smakują Wam najlepiej? Podzielcie się swoją opinią!

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułPączki domowe – prosty przepis
Następny artykułPrzepis na batoniki musli z miodem

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here