Ciasta i desery Jak zrobić tiramisu?

Jak zrobić tiramisu?

-

Do tiramisu

2 paczki biszkoptów,
ok. 400 ml (2 małe opakowania) śmietanki 30%,
2 serki mascarpone,
kakao (oczywiście nierozpuszczalne),
kawa,
likier amaretto (można go zastąpić sporo tańszym likierem Tiramisu dostępnym w supermarketach),
cukier puder.

Na początku parzymy 2 kawy – mocne, najlepiej espresso, oczywiście ze świeżej, dobrej kawy. Wykładamy biszkopty do miski i oblewamy je kawą oraz likierem. Muszą być dobrze nasączone, ale nie mogą się rozpadać. W sporej misce ubijamy śmietanę. Gdy już jest gotowa dodajemy dwie łyżki cukru pudru i serki mascarpone, miksujemy razem do uzyskania gładkiej masy. Teraz układamy w blaszce – pierwszą warstwę biszkoptów (lepsze są te w kształcie kocich języczków, chyba, że robimy tiramisu w tortownicy), na nie nakładamy dosyć grubą warstwę kremu, kolejną warstwę biszkoptów i kolejną warstwę kremu. Posypujemy ciasto po wierzchu gorzkim, prawdziwym kakao i wstawiamy do lodówki na kilka godzin, tak aby się ścięło i można je było pokroić na porcje. Ciasto musi spędzić od 2 do 8 godzin w lodówce. Niektórzy posypują deser kakao dopiero po ścięciu, tuż przed podaniem. Tiramisu przechowujemy cały czas w lodówce. Długo zachowuje świeżość, jest kremowe, gęste, kawowe. Idealne latem i zimą.

Znacie inne przepisy na tiramisu? Podzielcie się nimi w komentarzach.

Poprzedni artykułGrzane wino – przepis
Następny artykułJak gotować ryż?
Jolanta Chabik

Jolanta Chabik - jest korektorem, dokumentalistą, czasami redaktorem. Wcześniej pracowała w radiu na stanowisku dziennikarza muzycznego i prezentera, a również dla portali o tematyce kulturalnej, informacyjnej i lifestylowej. Kulinaria to jej hobby i wielka pasja.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuję, bo lubię to robić. Piekę, bo lubię zapach, jaki wypełnia wtedy kuchnię. Gotowanie odstresowuje mnie, pomaga się zrelaksować. A pisanie o tym - utrwalić te smaki. W kuchni, tak samo jak smak, liczy się zapach i kolor, a również "architektura" kulinarnego dzieła. Nie ma rzeczy nieważnych. Dzięki odpowiednim dodatkom każda potrawa, nawet najbardziej banalna, może smakować zupełnie inaczej i każda może zrobić wrażenie. Kuchnia to zmysły. A zmysły nie kłamią.

Kiedy nie gotuję, pojawiam się tu i tam. Ćwiczę jogę. Przeglądam ulubione blogi. Spaceruję o zmierzchu. Szukam inspiracji w książkach, filmach, w życiu. Spotykam się z przyjaciółmi, bo ludzie są najlepszą inspiracją - także tą kulinarną. Słucham muzyki. Piję kawę, herbatę lub wino, zależnie od pory dnia. Szukam wszędzie nowych smaków. Nie boję się eksperymentów, zwłaszcza kulinarnych. Moim typem jest włoska kuchnia, pełna pomidorów, oliwek, pachnąca bazylią. Włoska kuchnia, szwedzki design, nowojorki styl - to rzeczy idealne. Bo ideał kryje się w prostocie.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Jak reklamować rachunek telefoniczny?

Reklamacja rachunku telefonicznego wiąże się z nieprawidłowym obliczeniem należności z tytułu świadczenia usługi telekomunikacyjnej przez operatora.

Pożyczka na spłatę przeterminowanego kredytu

Wiele osób rozpaczliwie poszukuje szybkiego źródła finansowania w przypadku, gdy kredytodawca grozi wystawieniem bankowego tytułu egzekucyjnego z powodu poważnych zaległości płatniczych. W takim przypadku pożyczka wydaje się doskonałą alternatywą dla kredytu bankowego ze względu na gotówkowy charakter oraz łatwość pozyskania. Trzeba jednak pamiętać, że taka forma zaciągania zobowiązań ma swoje wady.

Zobacz też

Fryzura Dody – krok po kroku. Videoporada

Królowa jest tylko jedna i podobno jest nią Doda. Ale fryzurę stylizowaną na polską wokalistkę może mieć każda z Was.

Łóżka piętrowe idealnym wyborem do pokoju dziecięcego? Podpowiadamy dlaczego

Własny pokój to raj dla każdego dziecka - prawdziwa kraina zabaw, do której może ono uciekać w beztroskich latach...

Czółenka, a może balerinki? Jakie buty Maciejka zdobędą sympatię klientów?

Co sprawia, że buty Maciejka cieszą się tak wielką popularnością? Przemawia za tym wiele czynników, jednak do najważniejszych można...

Może Cię zainteresuje: