Kokosanki czekoladowe - przepis

Ciasta i desery    
ocena

Kokosanki to jedne z najsmaczniejszych małych ciasteczek. Spieczone i kruche na zewnątrz są miękkie i lekko wilgotne w środku. Dzięki wiórkom mają niesamowity kokosowy aromat. Są świetnym pomysłem na wykorzystanie białek zostających po innych wypiekach.

Kokosanki czekoladowe - przepis

Fot. Agnieszka Pietnoczka

Do ich wykonania będzie potrzebne:

Będzie potrzebne:

4 białka
200 g cukru
300 g wiórków kokosowych
¾ łyżeczki ekstraktu z wanilii
szczypta soli

Piekarnik rozgrzać do 160 stopni C. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie stopniowo wmieszać cukier, cały czas ubijając. Dodać ekstrakt z wanilii i wiórki. Ciasto kłaść łyżką na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, formując ciasteczka w kształcie kulek. Piec w nagrzanym piekarniku ok. 20 minut.

Jeśli chcemy uzyskać bardziej egotyczny smak, należy do ciasta na kokosanki dodać kilka kropel cytrynowego aromatu lub drobno otartą skórkę z jednej cytryny.

Czekoladowe kokosanki są ciekawą wersją kokosowych ciasteczek. Do ich przygotowania będzie potrzebne:

4 białka
160 g cukru
300 g wiórków kokosowych
3 łyżki kakao
3 łyżki mąki
100 g czekolady
szczypta soli

Piekarnik rozgrzać do 170 stopni C. Do białek wsypać szczyptę soli i ubić je na sztywno, stopniowo dodając cukru. Następnie wmieszać kakao wymieszane z mąką, ciągle ubijając i delikatnie dodać wiórki oraz startą na drobnej tarce czekoladę. Piec w nagrzanym piekarniku ok 30 minut.

Czekoladowe kokosanki możemy po upieczeniu polać czekoladowa polewą i posypać drobno posiekanymi uprażonymi wcześniej w całości laskowymi orzechami.

Znacie inny przepis na kokosanki? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
2.67
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
3 + 3 =