– jagody,
– jogurt lub mleko,
– cukier.
Jagody należy dokładnie umyć i przejrzeć, by oderwać wszystkie gałązki, listki, to, co przynieśliśmy z lasu wraz z owocami. Do blendera wrzucamy umyte owoce, dodajemy jogurt lub mleko, można zrobić koktajl również na bazie kefiru. Słodzimy i miksujemy. Koktajl gotowy najlepiej smakuje schłodzony, więc odstawmy go do lodówki i podajmy po upływie około pół godziny.
Koktajl jagodowy można wzbogacić o inne owoce, nie będzie wtedy tak jednolity i mniej kwaskowaty. Np. banan idealnie pasuje do kwaśnych owoców, a do takich należą jagody.
Koktajl jagodowo-bananowy przygotujemy więc dodając do kefiru, jogurtu naturalnego lub zsiadłego mleka szklankę umytych jagód i jednego banana. Dosypmy jeszcze łyżeczkę cukru, mniej niż do koktajlu z samych jagód i całość zmiksujmy na gładką masę.
Świetne połączenie z jagodami tworzą truskawki i poziomki. Można dodać również maliny. powstanie wtedy koktajl o smaku owoców leśnych, pyszny, sezonowy, o nasyconym odcieniu. Będzie jednak wyraźnie kwaskowy i dlatego bardzo bogaty w witaminę C.
Można zrobić koktajl jagodowy na bazie mleka migdałowego. Jest pyszny, a jego smak nieco zaskakuje. Można dodać sok z cytryny lub sok żurawinowy – sprawią one, że koktajl będzie nieco bardziej kwaśny, dobrze jest wtedy przełamać go miętą. Oczywiście, jeśli koktajl jest zbyt kwaśny, zawsze można go dosłodzić.
Koktajl przechowywać należy w lodówce, nie powinien stać dłużej niż dobę. Wątpię jednak, żeby ktokolwiek mógł czekać tak długo…
Znacie inny przepis na koktajl jagodowy? Podzielcie się nim z nami.