Ciasta i desery Krem czekoladowy - przepis

Krem czekoladowy – przepis

-

Zbawienny wpływ czekolady na nasz organizm został doceniony już dawno, stąd współcześnie tak dużo przepisów, w których pełni ona główną rolę. Do jednego z nich należy krem czekoladowy, który z powodzeniem może być wykorzystywany jako dodatek do różnego rodzaju deserów, lodów czy ciast. Można również delektować się nim jako samodzielnym deserem, z dodatkiem owoców, bitej śmietany, rodzynek, płatków migdałowych czy wiórków kokosowych.

Do wykonania klasycznego i chyba najbardziej znanego kremu czekoladowego będą potrzebne:

3 łyżki kakao
8 dag cukru
3 łyżki mąki kukurydzianej
szczypta soli
600 ml mleka
120 ml śmietany kremówki
6 dag ciemnej czekolady
70%-owej
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego

W wysokim rondelku należy wymieszać kakao, mąkę kukurydzianą, cukier, sól i wanilię. Nieustannie i energicznie mieszając – najlepiej trzepaczką – składniki, należy równocześnie dolewać małymi porcjami mleko i śmietankę – tak, aby w rezultacie uzyskać gładką masę, o delikatnej konsystencji, bez grudek.

Kiedy wszystkie składniki połączą się już w gładką masę, należy umieścić garnek na niezbyt dużym ogniu i nie przerywając mieszania doprowadzić całość do wrzenia. Ogień zmniejszamy do minimum dopiero w momencie, kiedy na powierzchni masy pojawią się bąbelki i gotujemy jeszcze około 1 minuty, nieustannie mieszając. Tak zagotowany krem powinien stopniowo gęstnieć.

Następnie należy garnek z kremem zdjąć z ognia, wrzucić do niego połamane kawałki czekolady i ekstrakt waniliowy, jeżeli wcześniej nie dodawaliśmy wanilii. Cały czas należy krem mieszać, aż czekolada całkiem się rozpuści. Kiedy jest jeszcze ciepła, przekładamy ją do niewielkich miseczek przepłukanych wcześniej zimną wodą. Następnie należy przykryć czekoladę folią aluminiową lub spożywczą i odstawić do wystygnięcia do lodówki, na około 4 godziny.

Znacie inny przepis na krem czekoladowy? Podzielcie się nim w komentarzu.

Poprzedni artykułKrem brulee – przepis
Następny artykułKremówka papieska – przepis
Joanna Białek

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Pomidory faszerowane – przepis

Pomidory nadziewane sprawdzą się na każdej imprezie. Doskonale nadają się na przystawkę lub jako przekąskę w ciągu dnia. Szczególnym zwolennikiem tego dania zazwyczaj są dzieci.

Lanckorona – atrakcje

Lanckorona to malowniczo położone miasteczko niedaleko Kalwarii Zebrzydowskiej. Ta niewielka miejscowość jest drewnianą perłą architektury drewnianej w Polsce. To miejsce, gdzie czas - jak się wydaje - zatrzymał się około XIX wieku. To żywy skansen w wieku XXI.

Zobacz też

E-papierosy – opinie

Jak działa e-papieros i czy rzeczywiście jest zdrowszy od zwykłego? Czy da się ograniczyć, a nawet rzucić palenie dzięki nowemu wynalazkowi?

Żwirek silikonowy dla kota – czym różni się od innych żwirków?

Żwirek do kuwet to wbrew pozorom niezwykle istotny element kociej wyprawki. Dziś w sklepach dostępnych kilka różnych typów, każdy...

Na co zwracać uwagę, kupując buty na zimę

Większość sklepów kusi sezonowymi wyprzedażami marek. Warto przyjrzeć się im dokładniej i złowić super perełkę dla siebie. Podpowiadamy, na...

Może Cię zainteresuje: