Zbawienny wpływ czekolady na nasz organizm został doceniony już dawno, stąd współcześnie tak dużo przepisów, w których pełni ona główną rolę. Do jednego z nich należy krem czekoladowy, który z powodzeniem może być wykorzystywany jako dodatek do różnego rodzaju deserów, lodów czy ciast. Można również delektować się nim jako samodzielnym deserem, z dodatkiem owoców, bitej śmietany, rodzynek, płatków migdałowych czy wiórków kokosowych.
Do wykonania klasycznego i chyba najbardziej znanego kremu czekoladowego będą potrzebne:
3 łyżki kakao
8 dag cukru
3 łyżki mąki kukurydzianej
szczypta soli
600 ml mleka
120 ml śmietany kremówki
6 dag ciemnej czekolady
70%-owej
½ łyżeczki ekstraktu waniliowego
W wysokim rondelku należy wymieszać kakao, mąkę kukurydzianą, cukier, sól i wanilię. Nieustannie i energicznie mieszając – najlepiej trzepaczką – składniki, należy równocześnie dolewać małymi porcjami mleko i śmietankę – tak, aby w rezultacie uzyskać gładką masę, o delikatnej konsystencji, bez grudek.
Kiedy wszystkie składniki połączą się już w gładką masę, należy umieścić garnek na niezbyt dużym ogniu i nie przerywając mieszania doprowadzić całość do wrzenia. Ogień zmniejszamy do minimum dopiero w momencie, kiedy na powierzchni masy pojawią się bąbelki i gotujemy jeszcze około 1 minuty, nieustannie mieszając. Tak zagotowany krem powinien stopniowo gęstnieć.
Następnie należy garnek z kremem zdjąć z ognia, wrzucić do niego połamane kawałki czekolady i ekstrakt waniliowy, jeżeli wcześniej nie dodawaliśmy wanilii. Cały czas należy krem mieszać, aż czekolada całkiem się rozpuści. Kiedy jest jeszcze ciepła, przekładamy ją do niewielkich miseczek przepłukanych wcześniej zimną wodą. Następnie należy przykryć czekoladę folią aluminiową lub spożywczą i odstawić do wystygnięcia do lodówki, na około 4 godziny.
Znacie inny przepis na krem czekoladowy? Podzielcie się nim w komentarzu.