Krem fistaszkowy do tortu - przepis

Ciasta i desery    
ocena

Krem fistaszkowy jest prosty, lekki i zaskakujący. Ma bardzo przyjemny, niezbyt słodki smak i konsystencję kojarzącą się z sernikiem na zimno.

Krem fistaszkowy do tortu - przepis

sxc.hu

Doskonale nada się do przełożenia cienkich kruchych placków – taki torcik można dodatkowo wzbogacić, smarując co drugi placek – oprócz kremu – odrobiną galaretki z czerwonej porzeczki. Można użyć go również do przełożenia i ozdobienia biszkoptu, a połowę porcji – do słodkiej tarty z galaretką.

Będzie potrzebne:

- 250g serka śmietankowego (może być twaróg sernikowy, kilkakrotnie zmielony na idealnie gładką masę)
- 1/2 kostki naturalnego, niesolonego masła
- 1 szklanka masła orzechowego kremowego (bez kawałków orzechów)
- 1/2 szklanki cukru pudru (możesz dodać go więcej lub mniej, w zależności od indywidualnego gustu)
- miałki cukier waniliowy (1 torebka) lub łyżka esencji waniliowej

Wykonanie:

Masło i serek wyjmij z lodówki co najmniej pół godziny przed przygotowaniem masy. Składniki dokładnie utrzyj w makutrze lub dużej misce. Jeśli krem ma być do smarowania tortu, wykorzystaj go od razu, jeśli jednak chcesz go użyć na przykład do udekorowania babeczek, schłódź go najpierw przez godzinę w lodówce, dzięki czemu nie będzie się rozpływał przy nakładaniu go szprycą.

Czy znacie inny przepis na pyszny krem do tortu? Podajcie nam go w komentarzu.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 5 =