Doskonale nada się do przełożenia cienkich kruchych placków – taki torcik można dodatkowo wzbogacić, smarując co drugi placek – oprócz kremu – odrobiną galaretki z czerwonej porzeczki. Można użyć go również do przełożenia i ozdobienia biszkoptu, a połowę porcji – do słodkiej tarty z galaretką.
– 250g serka śmietankowego (może być twaróg sernikowy, kilkakrotnie zmielony na idealnie gładką masę)
– 1/2 kostki naturalnego, niesolonego masła
– 1 szklanka masła orzechowego kremowego (bez kawałków orzechów)
– 1/2 szklanki cukru pudru (możesz dodać go więcej lub mniej, w zależności od indywidualnego gustu)
– miałki cukier waniliowy (1 torebka) lub łyżka esencji waniliowej
Wykonanie:
Masło i serek wyjmij z lodówki co najmniej pół godziny przed przygotowaniem masy. Składniki dokładnie utrzyj w makutrze lub dużej misce. Jeśli krem ma być do smarowania tortu, wykorzystaj go od razu, jeśli jednak chcesz go użyć na przykład do udekorowania babeczek, schłódź go najpierw przez godzinę w lodówce, dzięki czemu nie będzie się rozpływał przy nakładaniu go szprycą.
Czy znacie inny przepis na pyszny krem do tortu? Podajcie nam go w komentarzu.