Krem z mascarpone - przepis

Ciasta i desery    
ocena

Serek mascarpone to niezwykle popularny w ostatnich czasach rodzaj sera, stanowiący podstawę coraz większej ilości deserów i dań. Podobnie jak bardzo wiele innych wziętych z zagranicy przepisów i składników, również ser mascarpone pochodzi z Włoch. Jego cechy charakterystyczne to miękka konsystencja gęstego kremu o białej lub kremowej barwie. W smaku jest śmietankowy, trochę jak masło. Jest najczęstszym składnikiem wielu deserów, a dokładnie – kremów, stanowiących dodatek do deserów, owoców czy lodów.

Krem z mascarpone - przepis

Fot. Agnieszka Pietnoczka

Do wykonania kremu z serka mascarpone będą potrzebne:



Będzie potrzebne:

250 gram samego serka
250-150 ml słodzonego mleka skondensowanego

Wykonanie samego kremu jest dziecinnie proste: wystarczy przy użyciu miksera zmieszać ze sobą w głębokiej misce schłodzony serek i stopniowo dodawane skondensowane mleko. Z połączenia obu tych składników powinniśmy w uzyskać puszysty, jednolitej konsystencji, gładki krem.

Z serka mascarpone i wykonanego z niego kremu można zrobić bardzo smaczne desery. Do wykonania jednego z nich potrzebne będą:

sok ze świeżo wyciśniętej cytryny
skórka z cytryny
garść malin
2/3 puszki skondensowanego słodkiego mleka
500 gram serka mascarpone
szklanka borówek


Wszystkie składniki, z wyjątkiem owoców i skondensowanego mleka, należy przełożyć do miski. Serek powinien być schłodzony. Następnie mikserem należy dokładnie wymieszać całość, połączyć wszystkie składniki i systematycznie dolewać mleko, aż do chwili do uzyskania gęstego, puszystego kremu. Przygotowany krem należy przełożyć do wysokich pucharków lub szklanek i dodać owoce. Desery przykrywamy z wierzchu folią aluminiową lub spożywczą i wstawiamy do lodówki w celu schłodzenia, na kilka godzin.

 

Znacie inny przepis na krem mascarpone? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
5.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
4 + 1 =

Polecamy