Do wykonania kremu z serka mascarpone będą potrzebne:

250 gram samego serka
250-150 ml słodzonego mleka skondensowanego

Wykonanie samego kremu jest dziecinnie proste: wystarczy przy użyciu miksera zmieszać ze sobą w głębokiej misce schłodzony serek i stopniowo dodawane skondensowane mleko. Z połączenia obu tych składników powinniśmy w uzyskać puszysty, jednolitej konsystencji, gładki krem.

Z serka mascarpone i wykonanego z niego kremu można zrobić bardzo smaczne desery. Do wykonania jednego z nich potrzebne będą:

sok ze świeżo wyciśniętej cytryny
skórka z cytryny
garść malin
2/3 puszki skondensowanego słodkiego mleka
500 gram serka mascarpone
szklanka borówek

Wszystkie składniki, z wyjątkiem owoców i skondensowanego mleka, należy przełożyć do miski. Serek powinien być schłodzony. Następnie mikserem należy dokładnie wymieszać całość, połączyć wszystkie składniki i systematycznie dolewać mleko, aż do chwili do uzyskania gęstego, puszystego kremu. Przygotowany krem należy przełożyć do wysokich pucharków lub szklanek i dodać owoce. Desery przykrywamy z wierzchu folią aluminiową lub spożywczą i wstawiamy do lodówki w celu schłodzenia, na kilka godzin.

Znacie inny przepis na krem mascarpone? Podzielcie się nim w komentarzu.

PODZIEL SIĘ
Poprzedni artykułMasa truskawkowa do tortu – przepis
Następny artykułMuffinki z białym serkiem – przepis

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here