Do wykonania kremu z serka mascarpone będą potrzebne:
250 gram samego serka
250-150 ml słodzonego mleka skondensowanego
Wykonanie samego kremu jest dziecinnie proste: wystarczy przy użyciu miksera zmieszać ze sobą w głębokiej misce schłodzony serek i stopniowo dodawane skondensowane mleko. Z połączenia obu tych składników powinniśmy w uzyskać puszysty, jednolitej konsystencji, gładki krem.
Z serka mascarpone i wykonanego z niego kremu można zrobić bardzo smaczne desery. Do wykonania jednego z nich potrzebne będą:
skórka z cytryny
garść malin
2/3 puszki skondensowanego słodkiego mleka
500 gram serka mascarpone
szklanka borówek
Wszystkie składniki, z wyjątkiem owoców i skondensowanego mleka, należy przełożyć do miski. Serek powinien być schłodzony. Następnie mikserem należy dokładnie wymieszać całość, połączyć wszystkie składniki i systematycznie dolewać mleko, aż do chwili do uzyskania gęstego, puszystego kremu. Przygotowany krem należy przełożyć do wysokich pucharków lub szklanek i dodać owoce. Desery przykrywamy z wierzchu folią aluminiową lub spożywczą i wstawiamy do lodówki w celu schłodzenia, na kilka godzin.
Znacie inny przepis na krem mascarpone? Podzielcie się nim w komentarzu.