Do tego szybkiego i mało pracochłonnego ciasta potrzebna będzie niewielka ilość składników: mąka, masło, cukier, żółtka i śmietana bądź jogurt i oczywiście około pół kilo jagód, które zaprawia się mąką ziemniaczaną lub kukurydzianą, by po upieczeniu stanowiły bardziej zwartą masę.
250 g mąki
125 g masła
szczypta soli
2 zimne żółtka
2 łyżeczki zimnego jogurtu lub gęstej kwaśnej śmietany
600 g jagód
120 g cukru pudru do jagód
80 g cukru do ciasta
1 łyżka bardzo zimnej wody
1 łyżeczka mąki kukurydzianej
Mąkę przesiać do miski, dodać sól, cukier i pokrojone w kostkę masło, po czym miskę umieścić w zamrażarce na 10 minut. W miseczce utrzeć żółtka z jogurtem i włożyć do lodówki. Mąkę z masłem rozetrzeć szybko i delikatnie palcami tak, by zrobiły się grudki, następnie dodać zimną masę jajeczną, wymieszać i łyżkę lodowatej wody. Wszystko dokładnie i szybko zagnieść do postaci kuli jednolitego ciasta, którą podzielić na dwie części, jedną nieco większa od drugiej i włożyć je zawinięte w woreczki do lodówki na 30 minut.
W tym czasie przygotować nadzienie: jagody wsypać do rondelka, dodać cukier i odrobinę wody, gotować przez ok. 2-3 minuty, po czym dodać mąkę kukurydzianą rozpuszczoną w odrobinie wody. Owoce dusić jeszcze ok. 2 minuty i odstawić do wystudzenia.
Piekarnik rozgrzać do 220 stopni C. Większą część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nią foremkę do tarty o średnicy 18-20 cm. Na ciasto rozłożyć owoce, sok raczej zostawiając w garnku, na nie rozłożyć pociętą w paski, tworzące kratkę drugą część ciasta. Ciasto piec 10 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 190 stopni C i piec jeszcze 20 – 25 minut, aż placek nabierze złotego koloru. Po wyjęciu z piekarnika lekko wystudzić i podawać jeszcze ciepłe z gałką śmietankowych czy waniliowych lodów lub kleksem bitej śmietany.
Jagody w tym cieście można zastąpić borówkami.
Znacie inne fajne przepisy na kruche ciasta? Z czym najbardziej je lubicie? Podzielcie się nimi! 🙂