Kruche ciasto jest jednym z najprostszych ciast do wykonania. Przygotowuje się z niego babeczki, placki z owocami i ciasteczka. W jego skład wchodzą: mąka, tłuszcz w postaci masła lub margaryny, cukier, żółtka, czasem proszek do pieczenia i śmietana, która ma za zadanie niwelować cierpki posmak proszku spulchniającego ciasto.
Mąką, nadającą się do kruchego placka, jest tzw. krupczatka. Jest to bardziej ziarnista od innych rodzajów mąka pszenna, nadająca ciastom właśnie ową charakterystyczną kruchość.
Czasami do kruchego ciasta dodaje się kulkę smalcu, by wchłaniał i wzmacniał zapach użytych składników. Wypieki stają się wtedy jeszcze bardziej aromatyczne.
Do najprostszej wersji kruszonki ze ślwikami będzie potrzebne:
260 g mąki
100 g wiórków kokosowych
150 g masła
4 łyżki oleju słonecznikowego
150 g cukru szczypta soli
1 łyżeczka proszku do pieczenia
2 kg śliwek
Mąkę przesiać do miski, dodać proszek do pieczenia, szczyptę soli, cukier, olej, wiórki kokosowe i pokrojone w kostkę masło. Rozetrzeć wszystkie składniki palcami tak, by powstały mniejsze i większe grudki, następnie chłodzić ciasto w lodówce przez 30 minut.
W tym czasie umyć śliwki i usunąć z nich pestki. Blaszkę do ciasta posmarować masłem i oprószyć bułką tartą lub wyłożyć papierem do pieczenia. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni C. Kruszonkę podzielić na dwie części. Pierwszą część wysypać na dno blachy, rozłożyć na niej blisko obok siebie połówki śliwek, przykryć pozostałą kruszonką. Wstawić ciasto do nagrzanego piekarnika, piec na złoty kolor.
Po wyjęciu polać lukrem zrobionym ze szklanki cukru pudru i 2-3 łyżek cytrynowego soku.
Ze smakiem śliwek dobrze współgra aromat cynamonu, dlatego do powyższego przepisu można dodać 1-2 łyżeczki cynamonu lub ukręcić z nim lukier.
Fot. Agnieszka Pietnoczka
Znacie inny przepis na kruszonkę ze śliwkami? Podzielcie się nim w komentarzu.