Lody czekoladowe - przepis

Ciasta i desery    
ocena

Domowe lody to przysmak nie tylko dla małych ale i dla dużych łakomczuchów. Są lepsze od kupnych, nie tylko ze względu na aromat, ale również dlatego, że nie posiadają zbędnych konserwantów. Są proste do wykonania.

Lody czekoladowe - przepis

Fot. Kuchnia Ireny i Andrzeja

Będzie potrzebne:

480 ml śmietany (niskotłuszczowej 10-12%),
1 laska wanilii,
2 kawałki cynamonu,
5 goździków,
2 gwiazdki anyżu,
5 żółtek,
125 g cukru,
175 g gorzkiej czekolady (rozpuszczonej)

  1. Krok pierwszy

    Rozcinamy wanilię i wyjmujemy, właściwie wyciskamy z niej nasiona za pomocą noża. Wkładamy je do rondla razem ze śmietaną, goździkami, anyżem i cynamonem. Mieszaninę musimy teraz zagotować i odstawić.

  2. Krok drugi

    Miksujemy żółtka z cukrem do otrzymania jajecznej masy.

  3. Krok trzeci

    Do masy żółtkowej dodajemy powoli masę śmietanowa. Mieszamy i całą miksturę przekładamy do rondla. Stawiamy ją na planik i gotujemy, aż zgęstnieje.

  4. Krok czwarty

    Do tak powstałej masy dodajemy gorzką roztopioną czekoladę i dokładnie mieszamy.

  5. Krok piąty

    Teraz nasze przyszłe lody przekładamy do maszynki do lodów i mrozimy w niej przez około 20 minut.

  6. Krok szósty

    Lody są już gotowe. Będą znakomicie smakowały posypane świeżymi owocami, takimi jak maliny czy wiśnie. Smacznego!

Znacie inny przepis na Lody czekoladowe? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
5.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 4 =