Ciasta i desery Lody czekoladowe - przepis

Lody czekoladowe – przepis

-

480 ml śmietany (niskotłuszczowej 10-12%),
1 laska wanilii,
2 kawałki cynamonu,
5 goździków,
2 gwiazdki anyżu,
5 żółtek,
125 g cukru,
175 g gorzkiej czekolady (rozpuszczonej)

  • Krok pierwszy

    Rozcinamy wanilię i wyjmujemy, właściwie wyciskamy z niej nasiona za pomocą noża. Wkładamy je do rondla razem ze śmietaną, goździkami, anyżem i cynamonem. Mieszaninę musimy teraz zagotować i odstawić.

  • Krok drugi

    Miksujemy żółtka z cukrem do otrzymania jajecznej masy.

  • Krok trzeci

    Do masy żółtkowej dodajemy powoli masę śmietanowa. Mieszamy i całą miksturę przekładamy do rondla. Stawiamy ją na planik i gotujemy, aż zgęstnieje.

  • Krok czwarty

    Do tak powstałej masy dodajemy gorzką roztopioną czekoladę i dokładnie mieszamy.

  • Krok piąty

    Teraz nasze przyszłe lody przekładamy do maszynki do lodów i mrozimy w niej przez około 20 minut.

  • Krok szósty

    Lody są już gotowe. Będą znakomicie smakowały posypane świeżymi owocami, takimi jak maliny czy wiśnie. Smacznego!

  • Znacie inny przepis na Lody czekoladowe? Podzielcie się nim w komentarzu.

Poprzedni artykułLeniwe gołąbki – przepis
Następny artykułLong Island – drink
Irena Grummich

 

 

 

 

Irena Grummich - od listopada 2007 roku, wraz z mężem - Andrzejem, prowadzi blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja. Państwo Grummich publikują również w wydawnictewach związanych z kuchnią i gotowaniem, prowadzą międzyblogowy konkurs "Gotuj po polsku!", którego patronatem jest producent Oleju Kujawiskiego. Są specjalistami działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogacają nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Nasze dwie największe pasje to gotowanie i podróże. Łączymy je na co dzień w kuchni, przygotowując potrawy z różnych stron świata, a te prawdziwe podróże dalekie i bliskie dostarczają nam kulinarnych inspiracji.

Od dawna pasjonuje nas gotowanie, a największe doświadczenie zdobyliśmy, prowadząc blog kulinarny, który nazwaliśmy Kuchnia Ireny i Andrzeja.

Zaczęliśmy od dzielenia się naszymi ulubionymi, sprawdzonymi wcześniej przepisami , a z czasem zaczęliśmy sięgać po przepisy zamieszczane na portalach kulinarnych oraz te pochodzące z innych zaprzyjaźnionych blogów.

Właśnie ta dostępność do źródeł, jaką daje internet oraz ciekawość świata, sprawiły, że zaczęliśmy sięgać po oryginalne przepisy pochodzące z kuchni innych krajów.

To zaowocowało tym, że w 2009 roku podróżowaliśmy wirtualnie "Z Widelcem po Europie".

W tymże czasie odwiedziliśmy 45 europejskich państw, w których przygotowaliśmy 425 bardziej lub mniej charakterystycznych potraw dla kuchni danego narodu.

Rok 2010 to podróż „Z Widelcem przez kuchnie obu Ameryk” w czasie której odwiedzimy prawie 40 państw wchodzących w skład Ameryki Północnej, Środkowej i Południowej.

Nie zapominamy oczywiście o korzeniach czyli naszej rodzimej kuchni. W 2008 i 2009 organizowaliśmy międzyblogowe zabawy kulinarne pod hasłem „Gotujemy po polsku!”, którym patronował producent Oleju Kujawskiego. Na jesień planujemy kolejną, trzecią już edycję.


Zobacz stronę Kuchni Ireny i Andrzeja u nas:

- O autorze - Kuchnia Ireny i Andrzeja

Zobacz blog internetowy autorki porad:

- Kuchnia Ireny i Andrzeja - Blog kulinarny

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Aerofobia – co to, objawy, leczenie

Silny podmuch wiatru lub przeciąg powodują u Ciebie silne poczucie lęku? Na samą myśl o podróży samolotem robi Ci się słabo? Może to oznaczać, iż cierpisz na aerofobię, czyli lęk przed powietrzem.

Bułeczki drożdżowe – przepisy

Przygodę z drożdżowymi wypiekami warto zacząć od przygotowania prostych bułeczek. Ich zapach rozchodzący się w trakcie pieczenia sprawi, iż nawet największy niejadek nabierze apetytu na świeże, chrupiące i jeszcze ciepłe bułki.

Zobacz też

Paznokcie na imprezę – stopy

Lato to czas, który sprzyja imprezom, także tym plenerowym. Wychodząc na dyskotekę czy koncert musimy pamiętać o starannie wypielęgnowanych dłoniach i dopasowanym do stroju manicure.

Pokarmy stałe w diecie niemowlęcia. ABC rozszerzania diety

Rozszerzanie diety to niezwykle ważny etap w życiu każdego niemowlęcia. Wprowadzanie pokarmów stałych pozwala bowiem nie tylko poznawać nowe...

Zastosowanie płytek ceramicznych Aparici Carpet

Tytułowy model płytek to bez wątpienia produkt wyjątkowy. To wynik efektownych przetarć stonowanych kolorów i metalizowanych, oryginalnych dodatków. Dzięki...

Może Cię zainteresuje: