480 ml śmietany (niskotłuszczowej 10-12%),
1 laska wanilii,
2 kawałki cynamonu,
5 goździków,
2 gwiazdki anyżu,
5 żółtek,
125 g cukru,
175 g gorzkiej czekolady (rozpuszczonej)
-
Krok pierwszy
Rozcinamy wanilię i wyjmujemy, właściwie wyciskamy z niej nasiona za pomocą noża. Wkładamy je do rondla razem ze śmietaną, goździkami, anyżem i cynamonem. Mieszaninę musimy teraz zagotować i odstawić.
-
Krok drugi
Miksujemy żółtka z cukrem do otrzymania jajecznej masy.
-
Krok trzeci
Do masy żółtkowej dodajemy powoli masę śmietanowa. Mieszamy i całą miksturę przekładamy do rondla. Stawiamy ją na planik i gotujemy, aż zgęstnieje.
-
Krok czwarty
Do tak powstałej masy dodajemy gorzką roztopioną czekoladę i dokładnie mieszamy.
-
Krok piąty
Teraz nasze przyszłe lody przekładamy do maszynki do lodów i mrozimy w niej przez około 20 minut.
-
Krok szósty
Lody są już gotowe. Będą znakomicie smakowały posypane świeżymi owocami, takimi jak maliny czy wiśnie. Smacznego!
Znacie inny przepis na Lody czekoladowe? Podzielcie się nim w komentarzu.