Lody - przepis

Ciasta i desery    
ocena

Wszyscy lubią lody. Latem, lody kupujemy w kawiarniach i cukierniach, w centrach handlowych, w kinach, w przydrożnych budkach. Zimą, jesienią i wiosną lody możemy dostać w każdym sklepie – na patyku, w wafelku, w formie rolady lub sprzedawane w większych opakowaniach. Mnogość smaków i kolorów zapiera dech w piersiach, często jednak nie wiadomo które wybrać. Inne są przecież lody włoskie, inne są lody sprzedawane na gałki, jeszcze inne amerykańskie świderki.

Lody - przepis

Lody cynamonowe - Fot. Kuchnia Ireny i Andrzeja

Kiedyś lody (tak jak wszystkie mleczne przetwory) robiło się w domu. Może jeszcze nasze babcie je robiły? Lody zrobione w domu są inne. Mówi się, że wszystko, co jest domowe, jest lepsze. Jak je zrobić? To proste.

Będzie potrzebne:

100 ml mleka skondensowanego,
500 g twarożku śmietankowego (jeśli chcemy zrobić lody waniliowe, użyjmy waniliowego),
1 szkl. mleka (najlepiej chudego, nawet 0,5%),
2 łyżki cukru pudru,
2-3 kropelki aromatu – w tym przypadku śmietankowego (zależnie od tego jaki smak lodów wybierzemy – takiego aromatu użyjmy).

Z tych składników wyjdzie nam litr lodów. Musimy je wszystkie tylko razem wymieszać – mikserem, bardzo dokładnie, na gładką masę. Wkładamy potem taką masę na 2-4 godziny do zamrażarki, wyjąć po pół godziny, wymieszać, aby nie powstały kawałki lodu. Z tego bazowego przepisu na lody śmietankowe możemy wyczarować inne smaki – dodajmy utartej czekolady, zmielonych orzechów lub pistacji, odrobinę konfitury owocowej. I już gotowe - lato jest u naszych stóp.

Przepis na potrawę ze zdjęcia - blog kulinarny Kuchnia Ireny i Andrzeja:

Lody cynamonowe

Do przygotowania pysznych lodów cynamonowych będziemy potrzebować:

850 ml mleka (najlepiej tłustego, ale może być też chude)
1 laska cynamonu
skórka cytrynowa
6 żółtek
300 g cukru


Do garnka wlewamy 1/2 mleka, wkładamy laskę cynamonu oraz skórkę z cytryny. Całość bardzo ostrożnie i uważnie gotujemy aż do zagotowania i spienienia się mleka. Po yum czasie zdejmujemy naczynie z ognia.

W miseczce ubijamy żółtka, dodajemy do nich cukier oraz pozostałą połowę mleka.

Masę jajeczo-cukrową dodajemy do mleka, które gotowało się z przyprawami. Mieszaninę stawiamy na bardzo małym ogniu i gotujemy mieszając przez cały czas. Co ważne, nie doprowadzamy do zagotowania!!!

Następnie lody studzimy i przelewamy do foremki. Wstawiamy do zamrażalnika.

Znacie inne sposoby na przyrządzenie lodów? Podzielcie się nimi w komentarzach.

OCENA
2.67
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 3 =