Lukier - przepis

Ciasta i desery    
ocena

Co to jest lukier? Nic innego jak polewa z cukru. Może być w różnych kolorach, może mieć smak różnych owoców. Klei się do palców, a i tak uwielbiamy pączki z lukrem, pierniczki, ciasta. Oczywiście, dzisiaj nie ma już problemu z kupnem gotowego lukru, który ogrzewamy i w ciągu 10 minut możemy polewać nim nasze wypieki. Taki lukier to jednak zdecydowanie nie to samo, co domowy wyrób, którym możemy się cieszyć jakbyśmy mieli znów 5 lat.

Lukier - przepis

sxc.hu

Do zrobienia lukru w domu nie potrzeba wiele – wystarczy cukier, najlepiej cukier puder – dowolna ilość, w zależności od potrzebnej ilości lukru. Na szklankę cukru używamy 2-3 łyżki wody lub soku z cytryny, oczywiście świeżo wyciśniętego (2-3 łyżki soku uzyskamy z jednej średniej cytryny).

Wystarczy w garnuszku wymieszać cukier z wodą bądź sokiem, szybko i dokładnie. Jeśli lukier jest zbyt gęsty – dolewamy wody, jeśli zbyt rzadki – dosypujemy cukru. Gotowe. Teraz trzeba szybko oblać wypieki, do których potrzebujemy lukru, bo zastyga naprawdę szybko.

Nic prostszego. Szybko, tanio, po co w takim razie kupować gotowe? Do lukru możemy dodać różnych barwników spożywczych, dzięki czemu uzyskamy lukier we wszystkich kolorach tęczy. Barwniki są dostępne w każdym właściwie odcieniu, nie ma problemu z kupnem nawet tak dziwnych i rzadko używanych w gastronomii kolorów, jak czarny czy szary.

Znacie inny przepis na lukier? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
3.78
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
3 + 2 =