Do zrobienia lukru w domu nie potrzeba wiele – wystarczy cukier, najlepiej cukier puder – dowolna ilość, w zależności od potrzebnej ilości lukru. Na szklankę cukru używamy 2-3 łyżki wody lub soku z cytryny, oczywiście świeżo wyciśniętego (2-3 łyżki soku uzyskamy z jednej średniej cytryny).
Wystarczy w garnuszku wymieszać cukier z wodą bądź sokiem, szybko i dokładnie. Jeśli lukier jest zbyt gęsty – dolewamy wody, jeśli zbyt rzadki – dosypujemy cukru. Gotowe. Teraz trzeba szybko oblać wypieki, do których potrzebujemy lukru, bo zastyga naprawdę szybko.
Nic prostszego. Szybko, tanio, po co w takim razie kupować gotowe? Do lukru możemy dodać różnych barwników spożywczych, dzięki czemu uzyskamy lukier we wszystkich kolorach tęczy. Barwniki są dostępne w każdym właściwie odcieniu, nie ma problemu z kupnem nawet tak dziwnych i rzadko używanych w gastronomii kolorów, jak czarny czy szary.
Znacie inny przepis na lukier? Podzielcie się nim w komentarzu.