Ze względu na kilka etapów, zgodnie z którymi przygotowywany jest makowiec, przepis można również podzielić. Tak więc do przygotowania ciasta
180 ml letniego mleka,
3 szkl. pszennej mąki,
150 g roztopionej i ostudzonej margaryny lub masła,
6 jajek rozdzielonych na żółtka i białka,
45 g świeżych drożdży lub 20 g suchych,
6 łyżek cukru,
1,5 łyżki oleju,
1/2 łyżeczki soli,
1,5 łyżki spirytusu,
wódki lub rumu,
1 duże opakowanie cukru waniliowego (ok. 16 g).
Masa makowa:
500 g maku,
250 g cukru,
100 g rodzynek,
50 g posiekanych orzechów włoskich,
1 łyżka miodu,
olejek migdałowy,
cynamon,
1 łyżka margaryny,
kandyzowana skórka pomarańczowa.
Wykonanie ciasta drożdżowego do strucli należy rozpocząć od rozpuszczenia drożdży z cukrem i letnim mlekiem, a następnie odstawiamy je na około 15 minut do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie należy dodać pozostałą część składników, poza białkami i wyrobić ciasto. Na koniec dodać rozpuszczony, letni tłuszcz i nadal wyrabiać.
Ciasto drożdżowe potrzebuje więcej czasu, jest wtedy delikatniejsze i smaczniejsze. Kiedy jest już gotowe i nie klei się do rąk należy odstawić je do wyrośnięcia, na około 30-40 minut.
Masę makową rozpoczynamy od sparzenia maku w 500 ml wrzątku. Należy go odcedzić, zostawić do wystygnięcia i dwukrotnie zmielić. Jest to propozycja dla wytrwałych, ambitnych i cierpliwych. Obecnie dostępna jest już w sklepach gotowa masa makowa. Do masy makowej dodać pozostałe składniki, na końcu dodać białka ubite na sztywną pianę.
Zawijanie strucli rozpocząć od podzielenia ciasta na mniej więcej 3 równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokątne, niezbyt grube placki, układać na nich masę makową, również podzieloną na 3 części. Pergamin posmarować olejem, tak aby ciasto się nie kleiło i zawijać w niego makowce, a końce podwinąć pod spód. Tak przygotowane strucle piec w temperaturze 180-190°C przez około 30-40 minut. Po upieczeniu zaczekać, aż całość wystygnie, rozwinąć delikatnie z pergaminu, polewać lukrem i dekorować kandyzowaną skórką pomarańczową. Można również posypać je tylko cukrem pudrem.
Lukier do dekoracji można przygotować samodzielnie. Do jego wykonania potrzebne będzie pół szklanki cukru pudru oraz 2-3 łyżki gorącej wody, które należy rozetrzeć na gładką masę i posmarować nią makowce.
Znacie inny przepis na makowiec? Podzielcie się nim w komentarzu.