Ciasta i desery Makowiec - przepis

Makowiec – przepis

-

Ze względu na kilka etapów, zgodnie z którymi przygotowywany jest makowiec, przepis można również podzielić. Tak więc do przygotowania ciasta

180 ml letniego mleka,
3 szkl. pszennej mąki,
150 g roztopionej i ostudzonej margaryny lub masła,
6 jajek rozdzielonych na żółtka i białka,
45 g świeżych drożdży lub 20 g suchych,
6 łyżek cukru,
1,5 łyżki oleju,
1/2 łyżeczki soli,
1,5 łyżki spirytusu,
wódki lub rumu,
1 duże opakowanie cukru waniliowego (ok. 16 g).

Masa makowa:
500 g maku,
250 g cukru,
100 g rodzynek,
50 g posiekanych orzechów włoskich,
1 łyżka miodu,
olejek migdałowy,
cynamon,
1 łyżka margaryny,
kandyzowana skórka pomarańczowa.

Wykonanie ciasta drożdżowego do strucli należy rozpocząć od rozpuszczenia drożdży z cukrem i letnim mlekiem, a następnie odstawiamy je na około 15 minut do wyrośnięcia, aż ciasto podwoi swoją objętość. Po tym czasie należy dodać pozostałą część składników, poza białkami i wyrobić ciasto. Na koniec dodać rozpuszczony, letni tłuszcz i nadal wyrabiać.

Ciasto drożdżowe potrzebuje więcej czasu, jest wtedy delikatniejsze i smaczniejsze. Kiedy jest już gotowe i nie klei się do rąk należy odstawić je do wyrośnięcia, na około 30-40 minut.

Masę makową rozpoczynamy od sparzenia maku w 500 ml wrzątku. Należy go odcedzić, zostawić do wystygnięcia i dwukrotnie zmielić. Jest to propozycja dla wytrwałych, ambitnych i cierpliwych. Obecnie dostępna jest już w sklepach gotowa masa makowa. Do masy makowej dodać pozostałe składniki, na końcu dodać białka ubite na sztywną pianę.

Zawijanie strucli rozpocząć od podzielenia ciasta na mniej więcej 3 równe części. Każdą z nich rozwałkować na prostokątne, niezbyt grube placki, układać na nich masę makową, również podzieloną na 3 części. Pergamin posmarować olejem, tak aby ciasto się nie kleiło i zawijać w niego makowce, a końce podwinąć pod spód. Tak przygotowane strucle piec w temperaturze 180-190°C przez około 30-40 minut. Po upieczeniu zaczekać, aż całość wystygnie, rozwinąć delikatnie z pergaminu, polewać lukrem i dekorować kandyzowaną skórką pomarańczową. Można również posypać je tylko cukrem pudrem.

Lukier do dekoracji można przygotować samodzielnie. Do jego wykonania potrzebne będzie pół szklanki cukru pudru oraz 2-3 łyżki gorącej wody, które należy rozetrzeć na gładką masę i posmarować nią makowce.

Znacie inny przepis na makowiec? Podzielcie się nim w komentarzu.

Poprzedni artykułKrupnik – przepis
Następny artykułPierogi – przepis
Joanna Białek

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Ochrona motocyklisty: żółwie, buzery, zbroje motocyklowe

Poza kompletnym strojem motocyklowym można pokusić się także o dodatkowe zabezpieczenia, które umożliwiają wzbogacenie zestawu ochraniaczy w oryginalnych strojach lub też dodatkowe ubranie się w ochraniacze na najbardziej zagrożone strefy ciała. Rozwiązania takie szczególnie dużo zyskują na sensowności, jeśli jesteśmy na początku przygody z motocyklami lub planujemy bardziej niż zwykle niebezpieczną przejażdżkę, oczywiście nic nie stoi na przeszkodzie, aby zabezpieczać się w ten sposób przy każdej możliwej okazji.

Konieczność posiadania kasy fiskalnej

Konieczność posiadania kasy fiskalnej wynika z ustawy o VAT i dotyczy zarówno czynnych, jak i zwolnionych podatników VAT. Oznacza to, że zwolnienie podmiotowe z podatku VAT nie uprawnia do rezygnacji z ewidencji przy pomocy kasy fiskalnej. Jakie podmioty są zatem zobowiązane do prowadzenia ewidencji za pomocą kasy fiskalnej, a jakie zwolnione z tego obowiązku? Przedstawiamy kluczowe zagadnienia.

Zobacz też

Zdjęcia 3D – co to jest, jak je zrobić?

Fotografia trójwymiarowa, zwana także stereoskopową była bardzo popularna pod koniec XIX wieku. Obecnie przeżywa renesans. To technika, która za pomocą dwóch zdjęć tego samego motywu wykonanych z różnych punktów widzenia, daje trójwymiarowy obraz, pozwala „wejść” w daną scenę. Wszystko wzięło się z chęci utrwalania rzeczywistości w sposób, w jaki widzą ją oczy. Każde oko widzi daną scenę nieco inaczej. Mózg rejestruje te obrazy, następnie łączy je w jeden, nadając im głębię.

Żwirek silikonowy dla kota – czym różni się od innych żwirków?

Żwirek do kuwet to wbrew pozorom niezwykle istotny element kociej wyprawki. Dziś w sklepach dostępnych kilka różnych typów, każdy...

Na co zwracać uwagę, kupując buty na zimę

Większość sklepów kusi sezonowymi wyprzedażami marek. Warto przyjrzeć się im dokładniej i złowić super perełkę dla siebie. Podpowiadamy, na...

Może Cię zainteresuje: