Idealna masa jest wymagająca i niełatwa do zrobienia.
1 kg białego twarogu zmielonego w maszynce lub gotowego twarogu mielonego*
5 jajek podzielonych na białka i żółtka,
230 g cukru pudru,
4 łyżki mąki ziemniaczanej,
cukier waniliowy,
100 ml śmietany kremówki, słodkiej**
100 g masła (82% tłuszczu).
* pamiętajmy, że musi być słodki – nie może być nawet odrobinę kwaskowaty!
** polecam Łaciatą ze względu na smak i konsystencję,
Jeśli w domu samodzielnie mielimy ser – należy zrobić to dwa razy, wtedy jest bardziej puszysty i miękki.
Masło musimy wyjąć wcześniej z lodówki – musi być miękkie. Ucieramy je mikserem, dodając kolejno żółtka. Następnie powoli dodajemy cukier i cukier waniliowy. Śmietanę najpierw w miseczce mieszamy z mąką ziemniaczaną i serem. Nie miksujemy sera! Dopiero tak wymieszaną śmietanę z serem dodajemy do żółtek z cukrem. Mieszamy dokładnie, równomiernie i dość delikatnie.
Białka ubijamy na sztywną pianę i bardzo delikatnie mieszamy z masą serową. Nadal nie wolno miksować. Najlepsza do mieszania serowej masy jest duża drewniana łyżka.
Do masy serowej świetnie pasują rodzynki lub wanilia. Zamiast cukru waniliowego można użyć świeżej wanilii, aromat jest wtedy intensywniejszy. W masie widoczne będą czarne kropeczki wanilii, jednak nie stanowi to żadnego problemu.
Jeśli chcemy by sernik był jeszcze lżejszy, do masy można dodać mleko skondensowane ubite mikserem. Masa z mlekiem nabiera konsystencji bardzo delikatnego i pysznego ptasiego mleczka.
Znacie inny przepis na masę serową? Podzielcie się nim w komentarzu.