Mascarpone – przepis

Ciasta i desery    
ocena
Serek mascarpone jest dobrym produktem do robienia deserów typu tiramisu, może służyć również jako masa do tortów czy ciast. Niestety ten słodki serek należy spożywać w małych ilościach, ponieważ jest bardzo kaloryczny.

Mascarpone – przepis

sxc.hu

Do zrobienia pysznego serka mascarpone będziesz potrzebować:

Będzie potrzebne:
Litr słodkiej śmietanki o dowolnej zawartości tłuszczu.
¼ łyżeczki soku z cytryny lub kwasy cytrynowego.
UWAGA!
Im większa zawartość tłuszczu w śmietance, tym serek będzie bardziej gęsty.
  1. Krok pierwszy Śmietanę podgrzewaj w garnku do momentu aż osiągnie temperaturę do 85 stopni.
  2. Krok drugi Następnie dodaj kwas cytrynowy lub sok z cytryny, mieszaj powoli tak długo aż uzyskasz gęstą masę.
  3. Krok trzeci Następnie uzyskaną masę przełóż na gazę i włóż do cedzaka na godzinę aby odsączyć serwatkę.
  4. Krok czwarty Następnie cedzak z serkiem wkładamy do miski i całość wkładamy do lodówki na 12 godzin.
  5. Krok piąty Gdy cała serwatka wysiąknie serek jest już gotowy, wkładamy go do pojemniczka i wkładamy do lodówki.

przepis na mascarpone krok po krokusxc.hu

Znacie inny przepis na domowe mascarpone?

OCENA
1.50
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
5 + 2 =