Do jego samodzielnego wykonania
0,5 kg mąki,
15 dkg cukru pudru,
25 dkg masła lub margaryny,
1 duże jajko,
2 oddzielone od białek żółtka,
2-3 łyżki gęstej śmietany,
świeżo wyciśnięty sok z połowy cytryny,
szczypta soli,
1 opakowanie cukru waniliowego.
W pierwszej kolejności przygotowujemy ciasto. W tym celu należy wysypać na stół lub stolnice mąkę, dodać do niej pocięte w nieduże kawałki miękkie masło lub margarynę, dodać do tego sól, żółtka, śmietanę, sok z cytryny, cukier waniliowy oraz cukier puder i wszystkie składniki zagnieść na gładkie, niezbyt lepiące się do rąk ciasto. Po wyrobieniu należy włożyć je do lodówki na około pół godziny. Po tym czasie ciasto wyjąć, oderwać od niego niewielką część, około 1/4 całości, a pozostałą część dokładnie rozwałkować, aby powstałe w efekcie ciasto idealnie pasowało do blachy w której będziemy piec mazurka. Blachę należy wyłożyć pergaminem i dopiero wtedy wykładać ciasto. Z reszty odłożonego wcześniej ciasta należy zrobić brzegi i wierzchnią warstwę mazurka, rozmąconym jajkiem posmarować całe ciasto z wierzchu i piec przez maksymalnie 20 minut w temperaturze około 220 st. C.
Natomiast do wykonania czekoladowej polewy
1 jajko,
pół kostki margaryny lub masła,
3 łyżki cukru,
2 łyżki ciemnego kakao.
Na niewielkim ogniu należy rozpuścić w rondelku pół kostki tłuszczu. Następnie zdjąć z ognia i pozostawić do wystygnięcia. W tym czasie mikserem w misce utrzeć ze sobą bardzo dokładnie jajko, kakao i cukier. Pod koniec, kiedy całość uzyska jednolitą konsystencję, nadal miksując, dodać do całości roztopiony tłuszcz. Tak przygotowaną polewą należy posmarować całą wierzchnią warstwę mazurka i nim zastygnie poukładać na nim kandyzowane owoce.
Znacie inny przepis na mazurek czekoladowy? Podzielcie się nim w komentarzu.