Miodownik - przepis

Ciasta i desery    
ocena

Miodownik to jesienne ciasto. Nie potrzeba do niego owoców, jest słodkie, kremowe, idealne na długie jesienne wieczory.

Miodownik - przepis

sxc.hu

Najpierw robimy ciasto. Jajko, cukier, miód i masło trzeba lekko podgrzac i rozpuścić w rondelku. Najlepiej zacząć od masła, potem dodać miód, a kiedy stanie się płynny dodać cukier i jajko i energicznie zamieszać. Gdy to wszystko zacznie wrzeć wsypujemy łyżeczkę sody oczyszczonej. Zdejmujemy z ognia i wsypujemy mąkę, a kiedy zgęstnieje na tyle, że można wyjąć je z rondelka – wsypujemy resztę mąki i zagniatamy ciasto. Zagniecione dzielimy na 5 części, to ważne, aby części były równe.

Każdą część musimy osobno upiec – w kwadratowej blaszcze rozwałkowujemy taką część i pieczemy około 10 minut, w 200 stopniach, aż będzie sucha i krucha. Potem odstawiamy do ostygnięcia. Musi wystygnąć, bo inaczej rozpuści się śmietanowa masa – nie możemy na ciepłych plackach rozsmarowywać masy z bitej śmietany.
Krem robimy mieszająć ubijając śmietanę z cukrem na sztywno. Do niej dodajemy orzechy, mieszamy i gotowe.

Ostatnią fazą robienia miodownika jest połączenie placków – układamy warstwowo – placek – masa – placek – masa. Na samej duże powinien być placek, który możemy dodatkowo posmarować polewą czekoladową. Musimy takie złożone już ciasto na koenic owinąć w folię aluminiową i włożyć na 12 godzin do lodówki, do zastygnięcia.

Miodownik po tym czasie będzie gotowy.

Będzie potrzebne:

Potrzeba do niego 100 g miodu, 150 g cukru, jajko, 150 g masła, łyżeczka sody oczyszczonej i 500 g mąki. Miodownik to ciasto z masą, zatem jeszcze składniki na masę – 600 ml śmietanki kremówki, około szklanki orzechów włoskich – drobno posiekanych, można dać ich więcej, nawet 2 szklanki. I na koniec około ¼ szklanki cukru pudru.

Znacie inny przepis na miodownik? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
4 + 5 =