Do upieczenia czekoladowych muffinek będzie potrzebne:
225 g mąki
100 g cukru
2 łyżki kakao
2 duże jajka
90 g miękkiego masła
2 łyżeczki esencji waniliowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
12% 100g gorzkiej czekolady
Umieścić w misce mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i esencje waniliową. Wkroić masło, wbić jajka i wszystko dokładnie zmiksować. Zetrzeć na grubej tarce lub grubo posiekać czekoladę i dodać do ciasta, które następnie łyżeczką nałożyć do papilotek. Piec 20 minut w temperaturze 170 stopni C.
Innym rodzajem czekoladowych muffinek są babeczki, które smaruje się po upieczeniu czekoladową polewą i ozdabia różnymi dodatkami:
Do ich przygotowania będzie potrzebne:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szkl brązowego cukru
1/3 szkl białego cukru
szczypta soli
2 łyżki ciemnego kakao
produkty mokre:
1 szkl mleka
1/2 kostki masła
2 jajka
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w 1 łyżce wrzątku
kilka kropel olejku śmietankowego
Masło roztopić i schłodzić. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej umieścić mokre, lekko rozbełtać jajka. Wlać mokre produkty do suchych i krótko wszystko wymieszać. Składniki muszą się połączyć, choć mogą być małe grudki. Napełnić papilotki do ¾ ich wysokości piec ok. 15-20 min. w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C.
Zagotować 5 łyżek śmietanki 30%, po czym wkruszyć do niej 100 g gorzkiej czekolady i dokładnie rozpuścić. Posmarować wystudzone muffinki czekoladową polewą. Ozdobić wedle swego upodobania.
Znacie inny przepis na muffinki czekoladowe? Podzielcie się nim w komentarzu.