Ciasta i desery Muffinki czekoladowe - przepis

Muffinki czekoladowe – przepis

-

Do upieczenia czekoladowych muffinek będzie potrzebne:

225 g mąki
100 g cukru
2 łyżki kakao
2 duże jajka
90 g miękkiego masła
2 łyżeczki esencji waniliowej
2 łyżeczki proszku do pieczenia
2 łyżki śmietany
12% 100g gorzkiej czekolady

Umieścić w misce mąkę, cukier, kakao, proszek do pieczenia i esencje waniliową. Wkroić masło, wbić jajka i wszystko dokładnie zmiksować. Zetrzeć na grubej tarce lub grubo posiekać czekoladę i dodać do ciasta, które następnie łyżeczką nałożyć do papilotek. Piec 20 minut w temperaturze 170 stopni C.

Innym rodzajem czekoladowych muffinek są babeczki, które smaruje się po upieczeniu czekoladową polewą i ozdabia różnymi dodatkami:

grubo siekanymi orzechami,
wiórkami kokosowymi,
kolorowymi cukiereczkami czekoladowymi,
dekoracjami wyciętymi z plastycznego lukru.

Do ich przygotowania będzie potrzebne:

produkty suche:
2 szklanki mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1/3 szkl brązowego cukru
1/3 szkl białego cukru
szczypta soli
2 łyżki ciemnego kakao

produkty mokre:
1 szkl mleka
1/2 kostki masła
2 jajka
1 łyżeczka kawy rozpuszczalnej rozpuszczona w 1 łyżce wrzątku
kilka kropel olejku śmietankowego

Masło roztopić i schłodzić. W jednej misce wymieszać wszystkie suche składniki, w drugiej umieścić mokre, lekko rozbełtać jajka. Wlać mokre produkty do suchych i krótko wszystko wymieszać. Składniki muszą się połączyć, choć mogą być małe grudki. Napełnić papilotki do ¾ ich wysokości piec ok. 15-20 min. w piekarniku rozgrzanym do 170 stopni C.

Zagotować 5 łyżek śmietanki 30%, po czym wkruszyć do niej 100 g gorzkiej czekolady i dokładnie rozpuścić. Posmarować wystudzone muffinki czekoladową polewą. Ozdobić wedle swego upodobania.

Znacie inny przepis na muffinki czekoladowe? Podzielcie się nim w komentarzu.

Agnieszka Pietnoczka

Agnieszka Pietnoczka - od dwóch lat prowadzi blog kulinarny DOMOWE GOTOWANIE, na którym zamieszcza przepisy oraz zdjęcia wykonywanych przez siebie potraw. Nie ukrywa, że jej specjalnością są wypieki. Jak sama pisze, stworzyła swój blog dla "początkujących domowych kucharzy i poszukiwaczy nowych smaków". Jest specjalistą działu Kulinaria serwisu SPEC.PL, który wzbogaca nie tylko w swoje przepisy, ale również w autorskie zdjęcia.

Zobacz stronę naszego specjalisty:

- Domowe gotowanie

 

Nasz specjalista pisze o sobie:

Gotuje od lat. Jak większość z nas zaczynałam pomagając mamie w przygotowaniu obiadu. Pod jej okiem obierałam ziemniaki, doprawiałam surówki, ucierałam ciasta i kremy. W końcu nadszedł czas pełnej samodzielności i niezależności w wyborze niedzielnego menu czy kulinarnych eksperymentów.

Swoich najbliższych raczę w domu zapachem piekącego się pieczywa i ciasta, gotującej się zupy, duszącego się w aromatycznych przyprawach mięsa i świeżo pokrojonych ziół. Z przyjemnością obserwuję wzrost ich apetytów na widok cieszących oko potraw. Z satysfakcją nakładam dokładki i odbieram puste już talerze. 

Co daje mi upieczenie chleba, upichcenie rosołu, usmażenie kurczaka z warzywami po tajsku czy wykonanie muffinek? Niesamowitą przyjemność z obserwacji przemiany poszczególnych składników o różnych smakach, konsystencji i pochodzeniu w brzmiące jednym tonem danie. Poczucie siły i umiejętności własnych rąk: ugniatających, lepiących, czujących drobiny soli, gładkość schłodzonego francuskiego ciasta, wilgoć śmietany i tłustość masła w kruchym spodzie, ulotność tortowej mąki i chropowatość skórki razowca. 

Z pasją przygotowuję nowe potrawy wyszukując ciekawe przepisy, czytając przeróżne fora, kupując kolejne kucharskie książki czy podglądając na YouTube podobnych do mnie amatorów dobrego jedzenia. Kiedy wchodzę do kuchni odbywam kulinarną wycieczkę dookoła świata, o której marzę od lat. Foccacia, won ton, chlebek naan, curry, banana bread, tarta i pizza to tylko niektóre z najsmaczniejszych przystanków owej - realizowanej na razie tylko w domu - podróży. Dzięki zdjęciom i kulinarnemu blogowi mogę utrwalić spędzoną w kuchni chwilę i wracać do opublikowanych przepisów na niemożliwych do zgubienia stronach wirtualnego notatnika. 

Przede mną jeszcze tyle do ugotowania, tyle do upieczenia, dodania i wymieszania. Mam nadzieję, że wszystkiego zdążę spróbować:)

 

 

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Granola – przepis

Myślisz o zdrowym śniadaniu? Masz wielką ochotę zadbać o swoje zdrowie, zaczynając od samego rana? Możesz to zrobić bez większego wysiłku za pomocą miseczki granoli z jogurtem.

Biuro Obsługi Klienta w komórce – jak zarządzać?

W celu szybkiego zarządzania usługami w naszej komórce możemy użyć szybkiego kodu, dzięki któremu połączmy się z menu Automatycznego Biura Obsługi Klienta na ekranie naszego telefonu, zwanego przez operatora eBOK-iem.

Zobacz też

Jajka po wiedeńsku – przepis

Jajka są tradycyjnym polskim produktem, który towarzyszy człowiekowi już od jego najmłodszych lat. Mogą być one przygotowywane na różnego sposoby, w zależności od kraju i regionu, w którym są spożywane.

Nowoczesne dewocjonalia – gadżety chrześcijańskie

Dla człowieka wierzącego wiara to trochę więcej niż tylko zwykły światopogląd. Jest to pewien sposób przeżywania swojego życia, który...

Żwirek silikonowy dla kota – czym różni się od innych żwirków?

Żwirek do kuwet to wbrew pozorom niezwykle istotny element kociej wyprawki. Dziś w sklepach dostępnych kilka różnych typów, każdy...

Może Cię zainteresuje: