Muffinki kokosowe – przepis

Ciasta i desery    
ocena
Muffinki to szybki sposób na deser, gdy zapowiedzieli się niespodziewani goście albo gdy właśnie teraz musimy zjeść coś pysznego.

Muffinki kokosowe – przepis

Odmian muffinek jest wiele - czekoladowe, z owocami, klasyczne, a każda z tych wersji ma swoich zwolenników.

My chcemy Wam polecić muffinki kokosowe - doskonale się w nich komponują kwaskowy smak cytryny z delikatnością kokosa.

Będzie potrzebne:
Składniki suche:
półtorej szklanki mąki
pół szklanki wiórków kokosowych
pół szklanki cukru
saszetka cukru waniliowego
1 płaska łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli

Składniki mokre:
150 g śmietany
2 jajka
sok wyciśnięty z 1 cytryny
100 g oleju
(opcjonalnie) kilka kropel aromatu cytrynowego



Fot. Katarzyna Wyka

Wykonanie:

Składniki suche wymieszać w jednej misce, mokre w drugiej. Połączyć ze sobą zawartość misek, krótko wymieszać, tylko tyle, by nie było widać suchych składników. Zbyt długo wyrabiane, mieszane lub miksowane ciasto na muffinki po upieczeniu może stać się ciężkie i twarde! Nakładać do papilotek lub foremek po łyżce stołowej ciasta (3/4 wysokości) i piec ok. 30 minut w prodiżu lub w piekarniku w temperaturze 180 stopni.

Macie inny przepis na muffinki kokosowe?

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
4 + 5 =