Muffinki pikantne – przepis

Ciasta i desery    
ocena

Szukasz niekonwencjonalnego dodatku do zupy-kremu? Chcesz poczęstować czymś smacznym osoby niejedzące słodyczy? A może po prostu uwielbiasz bazylię? Nieważna jest motywacja, ważne, że masz okazję przyrządzić zaskakujące, pyszne muffinki, przełamujące stereotypową opinię, że – jeśli babeczki, to tylko na słodko.

Muffinki pikantne – przepis

sxc.hu

Do przygotowania muffinek pikantnych

Będzie potrzebne:

- 1,25 szklanki mąki pszennej
- 0,5 łyżeczki soli
- 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
- 2 łyżki margaryny
- 1 łyżka cukru
- 1 duże jajko
- 0,5 szklanki maślanki
- 1,25 szklanki cukinii, startej na grubej tarce
- 1 łyżka drobno posiekanej bazylii
- 3 łyżki startego parmezanu

Wykonanie:

W jednej misce wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia, pieprz i dwie łyżki parmezanu, zaś w drugiej jajka, cukier i maślankę ubij dokładnie mikserem na puszystą masę. Dodaj do mokrej części cukinię, odciśniętą z nadmiaru soku w ręcznik papierowy i bazylię.

Wymieszaj i zacznij stopniowo dodawać mąkę z dodatkami. Kiedy ciasto ma już jednolity wygląd i konsystencję, nałóż je do papilotek, do 3/4 wysokości. Posyp każdą babeczkę odrobiną parmezanu i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15-18 minut.

Czy znacie inny przepis na pikantne muffinki? Podajcie go w komentarzu.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
5 + 5 =