Do przygotowania muffinek pikantnych
– 1,25 szklanki mąki pszennej
– 0,5 łyżeczki soli
– 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej
– 1 łyżeczka proszku do pieczenia
– 0,5 łyżeczki czarnego pieprzu
– 2 łyżki margaryny
– 1 łyżka cukru
– 1 duże jajko
– 0,5 szklanki maślanki
– 1,25 szklanki cukinii, startej na grubej tarce
– 1 łyżka drobno posiekanej bazylii
– 3 łyżki startego parmezanu
Wykonanie:
W jednej misce wymieszaj mąkę, sól, proszek do pieczenia, pieprz i dwie łyżki parmezanu, zaś w drugiej jajka, cukier i maślankę ubij dokładnie mikserem na puszystą masę. Dodaj do mokrej części cukinię, odciśniętą z nadmiaru soku w ręcznik papierowy i bazylię.
Wymieszaj i zacznij stopniowo dodawać mąkę z dodatkami. Kiedy ciasto ma już jednolity wygląd i konsystencję, nałóż je do papilotek, do 3/4 wysokości. Posyp każdą babeczkę odrobiną parmezanu i wstaw do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni na 15-18 minut.
Czy znacie inny przepis na pikantne muffinki? Podajcie go w komentarzu.