Muffinki truskawkami z kruszonką - przepis

Ciasta i desery    
ocena

Muffinki to niezwykle smaczny i bardzo prosty do przygotowania deser, który z łatwością przyrządzi każda, nawet najmniej wprawiona Pani domu. Co więcej, nie wymagają one dużego wkładu pracy. Najlepiej smakują z dodatkiem aromatycznych i niezwykle smacznych truskawek. Poniżej przedstawiamy przepis na doskonałe muffinki z dodatkiem tych świeżych owoców.

Muffinki truskawkami z kruszonką - przepis

sxc.hu

Do wykonania tych babeczek

Będzie potrzebne:

3 szklanki cukru,
2 szklanki mąki,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
pół łyżeczki sody oczyszczonej,
1 łyżeczki soli,
2 jajka, pół szklanki oleju słonecznikowego,
3 szklanki mleka
nieco ponad kilogram truskawek

UWAGA!

Ciasto można również nieco urozmaicić dodając do niego odrobinę cukru waniliowego bądź aromatu do ciast.

Natomiast do przygotowania kruszonki do muffinek potrzebne będzie:

100 g zmielonych migdałów,
20 g masła
3 łyżeczki cukru

Z podanego przepisu z powodzeniem można upiec około 15 średniej wielkości muffinek.

W pierwszej kolejności należy w osobnym naczyniu, najlepiej w głębokiej misce, połączyć ze sobą przesianą mąkę, cukier, proszek do pieczenia oraz sodę oczyszczoną i sól. Wszystkie te składniki należy dokładnie ze sobą wymieszać, aby równomiernie się ze sobą połączyły. Następnie w drugim naczyniu, również głębokiej misce należy połączyć ze sobą mleko, wbić do niego jajka i dolać olej. Kiedy wszystko dokładnie wymieszamy należy ostrożnie przelać mleczno-jajeczny roztwór do suchych składników i bardzo delikatnie rozmieszać.

Następnie należy oczyścić i osuszyć truskawki, pozbawić je ogonków i jeżeli są duże, pokroić je na mniejsze cząsteczki. Tak przygotowane owoce należy dodać do ciasta i wszystko bardzo dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Kiedy ciasto będzie już gotowe należy w osobnym naczyniu połączyć ze sobą składniki na kruszonkę dokładnie je rozcierając, aby stały się kruche. Można je również włożyć na chwilę do zamrażalnika.

Foremki do muffinek należy wyłożyć specjalnymi papierkami, tzw. papilotkami, łyżką poprzekładać do nich ciasto pozostawiając trochę miejsca od góry, aby rosnące muffinki nie uciekały z foremek i z wierzchu ciasto posypać kruszonką.

Tak wypełnione ciastem i udekorowane foremki należy wstawić do rozgrzanego do temperatury 190 stopni piekarnika i zapiekać przez 20-25 minut co jakiś czas sprawdzając czy kruszonka nie zaczyna się spiekać.

Po wyjęciu z piekarnika muffinki należy pozostawić jeszcze w foremkach do wystygnięcia. Dopiero wtedy można je wyjmować i podawać.

Znacie inny przepis na muffinki truskawkowe? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 5 =