Muffinki waniliowe – przepis

Ciasta i desery    
ocena

Doskonałą alternatywą dla owocowych czy czekoladowych muffinek są muffinki waniliowe – delikatne, aromatyczne i niezbyt słodkie. Stanowią one doskonały dodatek do śniadania, można jeść je same lub smarowane dżemem bądź miodem.

Muffinki waniliowe – przepis

photoxpress.com

Do ich wykonania

Będzie potrzebne:

250 g mąki,
1 szklanka cukru,
3 opakowania cukru waniliowego,
1 opakowanie proszku do pieczenia,
1 szklanka mleka lub wody,
pół szklanki oleju roślinnego,
2 jajka

W głębokiej misce należy połączyć ze sobą mąkę, cukier, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia i lekko je zmieszać. Następnie do oddzielnej miski należy wrzucić mokre składniki, tj. mleko, olej oraz wbić 2 jajka i wszystko dokładnie wymieszać. Tak przygotowane składniki należy wlać do mąki i delikatnie przemieszać. Powstałe w wyniku połączenia składników grudki nie są efektem złego rozmieszania składników i nie należy za wszelka cenę ich rozgniatać. Jest to cecha charakterystyczna ciasta na muffinki i dzięki nim będą one smaczniejsze.

Kiedy ciasto jest już gotowe do pieczenia, należy przygotować foremki na muffinki. W tym celu należy wyłożyć je specjalnymi papierowymi papilotkami lub nasmarować tłuszczem, najlepiej olejem lub margaryną. Foremki należy napełniać ciastem do 3 ich wysokości, aby podczas pieczenia nie wyrosły za bardzo poza formę. Wypełnione foremki należy wstawić do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 20 minut.

Inny przepis na muffinki waniliowe podaje, że należy przygotować:

130 g cukru,
pół torebki cukru waniliowego,
laskę wanilii,
półtorej łyżeczki proszku doi pieczenia,
2 łyżki zmielonych migdałów,
125 g masła, 2 jajka, 250 g mąki,
pół szklanki maślanki
oraz ewentualnie miskę świeżych lub mrożonych truskawek

W pierwszej kolejności należy wydłubać nasionka z przekrojonej wzdłuż laski wanilii. Następnie należy wymieszać je w głębokim naczyniu z cukrem, cukrem waniliowym, proszkiem do pieczenia i orzechami. Do całości należy dodać miękkie masło i ucierać, dodając w międzyczasie jajko, do momentu uzyskania jednolitej i gładkiej masy. Następnie w osobnym naczyniu należy dokładnie wymieszać ze sobą przesianą przez sitko mąkę oraz maślankę i dodać do utartej wcześniej masy niezbyt dokładnie mieszając, pozostawiając nieroztarte grudki. Truskawki należy poprzekrawać na połowy i dodać do ciasta.

Foremki do pieczenia muffinek należy wyłożyć papilotkami lub nasmarować tłuszczem i wykładać do nich ciasto pozostawiając nieco odstępu od samego brzegu. Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i piec w nim muffinki przez około 25 minut. Po wyjęciu odstawić do wystudzenia, wyjąć z foremek i posypać z wierzchu cukrem pudrem.

Znacie inne przepisy na muffinki waniliowe? Podzielcie się nimi.

OCENA
3.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
5 + 5 =

Polecamy