Do przygotowania muffinek z dodatkiem jabłek
2 kg jabłek,
250 g mąki tortowej,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
140 g cukru kryształ,
1 duże jajko,
320 g jogurtu naturalnego,
80 ml oleju,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii oraz 1 łyżka świeżo wyciśniętego soku z cytryny
W pierwszej kolejności należy przygotować owoce. Jabłka, które zdecydujemy się dodać do muffinek, nie powinny być zbyt dojrzałe ani zbyt miękkie, aby nie zrobiła się nich w czasie pieczenia miękka masa. Owoce należy najpierw wymyć, osuszyć i obrać ze skórki; nastepnie pokroić je w niezbyt drobną kostkę, wykrawając przy okazji gniazdo nasienne, a pod sam koniec skropić sokiem z cytryny, który zapobiegnie ich ciemnieniu i nada im bardziej wyrazisty smak.
W oddzielnej misce należy połączyć ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, cukier oraz wanilię, a w innej misce dokładnie wymieszać ze sobą wszystkie mokre składniki, tj. jajko, jogurt naturalny oraz olej.
Suche i mokre składniki należy połączyć ze sobą. Powstałe w efekcie mieszania grudki są pożądane, bowiem im więcej grudek w cieście, tym muffinki lepsze. Pod sam koniec do miski z ciastem należy dodać pokrojone w kostkę jabłka, dolewając jedynie odrobinę soku z jabłek połączonego z sokiem z cytryny. Składniki należy ponownie delikatnie i niezbyt dokładnie przemieszać ze sobą, jedynie na tyle, aby jabłka rozprowadzić równomiernie w cieście i przygotować foremki. Należy je albo wyłożyć specjalnymi papilotkami – papierowymi wkładkami do foremek, albo nasmarować tłuszczem, olejem lub margaryną. Następnie do każdej foremki należy nałożyć ciasto, nie napełniając ich po same brzegi, aby w czasie pieczenia ciasto z nich nie uciekało.
Tak przygotowane foremki wkładamy do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy przez maksymalnie 30 minut. Po wyjęciu ich z piekarnika należy odstawić do wystygnięcia i dopiero wtedy wyjmować z foremek, aby zapobiec ich kruszeniu.
Znacie inny przepis na muffinki z jabłkami. Podzielcie się nim.