Muffinki z jagodami – przepis

Ciasta i desery    
ocena

Doskonale znane i bardzo często przygotowywane w wielu domach muffinki, choć są tradycyjnym wypiekiem kuchni angielskiej, na stałe zagościły także w Polsce. Są to bardzo smaczne, aromatyczne i niezwykle słodkie babeczki. Poniżej przedstawiamy dwa nieco różniące się od siebie przepisy na muffinki ze świeżymi jagodami.

Muffinki z jagodami – przepis

sxc.hu

Do ich wykonania

Będzie potrzebne:

1,5 szklanki mąki,
3 szklanki cukru,
1 łyżeczki soli,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/3 szklanki oleju słonecznikowego,
1 jajko,
1/3 szklanki mleka
1 szklanka świeżych jagód

Do przygotowania kruszonki do muffinek należy przygotować 1/3 szklanki cukru kryształ, ćwierć kostki masła oraz pół szklanki mąki.

Suche składniki: mąkę, cukier, sól i proszek do pieczenia należy połączyć ze sobą w głębokiej misce. Do szklanki, w której znajduje się olej wbić 1 jajko i pozostałą cześć szklanki wypełnić po brzegi mlekiem. Tak przygotowane składniki delikatnie wymieszać i przelać do miski z mąką i pozostałymi suchymi składnikami. Nie należy ich jednak zbyt dokładnie mieszać, a jedynie na tyle, aby się ze sobą połączyły. Powstałe w efekcie grudki są pożądane – im więcej grudek w cieście na muffinki, tym babeczki smaczniejsze.

Do tak przygotowanego ciasta wsypać oczyszczone i osuszone jagody, kilka razy delikatnie zamieszać, aby nie zgnieść owoców i przekładać masę do foremek wyłożonych papilotkami lub nasmarowanych margaryną lub olejem. Z wierzchu posypać muffinki kruszonką przygotowaną z połączonych i utartych ze sobą składników. Foremki należy włożyć do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piec około 20-25 minut. Podawać wystudzone.

Inny przepis na muffinki z jagodami podaje, aby przygotować:

50 g roztopionego i wystudzonego masła,    
175 ml mleka,
4 łyżki miodu,
2 jajka,
225 g mąki,
szczyptę soli,
2 łyżeczki proszku do pieczenia,
pół szklanki świeżych jagód,
płatki migdałowe i cukier trzcinowy do udekorowania muffinek z wierzchu

W głębokiej misce należy dokładnie rozmieszać ze sobą mleko, jajka, zimne masło oraz miód. W oddzielnej misce połączyć ze sobą proszek do pieczenia, sól i przesianą przez sitko mąkę, a następnie wlać do nich połączone, płynne składniki. Całość niezbyt dokładnie wymieszać, dodać jagody i ponownie zamieszać. Foremki należy wyłożyć papilotkami lub posmarować tłuszczem, wykładać do nich ciasto, zostawiając nieco miejsca z góry, aby rosnąc nie wylewało się z foremek, z wierchu posypać je cukrem i płatkami migdałowymi. Foremki włożyć do rozgrzanego do 180 stopni piekarnika i piec około 25-30 minut.

Znacie inny przepis na muffinki jagodowe? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
1 + 4 =