Muffinki z owocami – przepis

Ciasta i desery    
ocena

Muffinki, czyli tradycyjne angielskie babeczki podawane na słodko, stanowią doskonały dodatek do kawy czy herbaty. Najsmaczniejsze muffinki można wykonać latem i jesienią, kiedy sklepowe półki i stragany aż uginają się od owoców, które stanowią doskonały składnik smacznym i słodkich muffinek.

Muffinki z owocami – przepis

photoxpress.com

Do wykonania muffinek z różnymi owocami

Będzie potrzebne:

2 szklanki maki,
1 łyżka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
2 szklanki owoców szklanka siekanych orzechów (mieszanka orzechów włoskich, laskowych i migdałów),
6 łyżek miękkiego masła,
1 szklanka cukru,
2 jajka,
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii,
pół szklanki mleka

oraz
1 łyżka cukru
1 łyżeczka cynamonu do posypania z wierzchu dla dekoracji

UWAGA!

Mieszanka owoców może być dowolna, najlepiej jednak komponują się z ciastem jagody, brzoskwinie, nektarynki, mango i jabłka.

W pierwszej kolejności należy przygotować owoce. Trzeba je dokładnie wymyć, osuszyć, obrać, usunąć nasionka i pokroić na niezbyt drobną kostkę. Następnie odstawić w chłodne miejsce, a jabłka, aby nie ściemniały można skropić odrobiną świeżo wyciśniętego soku z cytryny.

Następnie należy połączyć ze sobą w głębokiej misce mąkę, proszek do pieczenia, sól, drobno siekane orzechy oraz owoce. Wszystko to należy dokładnie, ale delikatnie wymieszać, aby zbytnio nie zgnieść owoców. W oddzielnym naczyniu należy utrzeć na puszystą i gładką pianę cukier z masłem, dodając do niego w trakcie ubijania jajka i ekstrakt z wanilii. Do tak przygotowanej masy należy delikatnie, stopniowo dodawać mąkę połączoną z owocami i mleko nie mieszając już zbyt dokładnie, a jedynie delikatnie, aby składniki się ze sobą w miarę równomiernie połączyły.

Tak przygotowanym ciastem można wypełniać foremki. Jednak wcześniej należy je odpowiednio przygotować. W tym celu należy wyłożyć je papierowymi papilotkami lub nasmarować tłuszczem, aby nie przywierały do dna i aby łatwiej było je wyjąć po upieczeniu. Do foremek należy wykładać ciasto uważając, aby nie wypełnić ich po same brzegi, ponieważ muffinki jeszcze trochę urosną i mogą rozlać się w piekarniku.

Wypełnione foremki należy z wierzchu posypać cukrem wymieszanym z cynamonem i wstawić do rozgrzanego do 190 stopni piekarnika. Należy piec je około 20-30 minut. Po wyjęciu z piekarnika, a przed wyjęciem z foremek, należy odstawić je na jakiś czas do wystygnięcia.

Znacie inny przepis na muffinki owocowe? Podzielcie się nim z nami.

OCENA
3.67
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
4 + 3 =