Mus czekoladowy z amaretto – przepis

Ciasta i desery    
ocena
Przepis na mus czekoladowy z amaretto to prawdziwa gratka. Zwyciężył w naszym konkursie „Przepis na Czekoladę w roli głównej”. Amatorzy czekolady będą zachwyceni - zapewniamy!

Mus czekoladowy z amaretto – przepis

Fot. Aneta Pałka

Przepis autorstwa Anety Pałki

Czas przygotowania – ok. 30 minut + 1 godz. w lodówce;

Przepis dla 4 osób

Na początku była… kostka, a może tabliczka (dla tych którzy są jej oddanymi fanami).

Mus czekoladowy - zdj.1

Fot. Aneta Pałka

Za czekoladą nie przepadam (tak, można popełnić taką zbrodnię), za to lubię obserwować, kiedy delektują się nią inni. Ten mus jednak czekoladę stawia na drugim planie, bo jego konsystencja jest bardziej fascynująca - to ciemna, puszysta pianka, która intensywnie pachnie amaretto i gorzkim kakao.

Aby go przygotować, należy z zakamarków swojej szuflady „na czarną godzinę” wydobyć około 130 g czekolady gorzkiej (użyłam tej z 60% zawartością kakao) – w przeliczeniu to 1 1/3 tabliczki.

Oprócz tego należy przygotować:

Mus czekoladowy - zdj. 2

Fot. Aneta Pałka

Będzie potrzebne:
śmietanka 30% lub 36% - 1 mały kubek – 200 g
2 świeże jajka – oddzielone żółtka od białek (niech nikogo nie przeraża ich obecność)
1 łyżeczka masła,
2 łyżki cukru pudru,
1 kieliszek amaretto (lub innego aromatycznego trunku – np. pomarańczowego Cointreau),
1 łyżka gorzkiego kakao + ewentualnie do dekoracji,
płatki migdałów do posypania.
  1. Krok pierwszy Czekoladę, masło, kakao oraz amaretto poddajemy kąpieli wodnej. Najlepiej kiedy podgrzewamy garnek z wodą na niskim ogniu, aby dać czekoladzie przyzwyczaić się do swojego nowego stanu, a alkoholowi nie pozwolić wyparować. Trzeba robić to uważnie, aby jej nie przegrzać i nie zważyć (tak często się zdarza w przypadku czekolady białej). Dno garnka, w którym spokojnie rozpuszcza się czekolada nie może dotykać wody. Od czasu do czasu delikatnie mieszamy.Mus czekoladowy z amaretto – przepis
    Fot. Aneta Pała
  2. Krok drugi W czasie kiedy czekolada się rozpuszcza, możemy przygotować schłodzoną śmietankę oraz cukier puder (ilość można zmienić wedle uznania). Miksujemy je razem, aż do uzyskania zwartej konsystencji. Z dwóch białek ubijamy pianę, którą na koniec dodamy do całości musu.Mus czekoladowy z amaretto – przepis
    Fot. Aneta Pałka
  3. Krok trzeci Teraz czekolada! Kiedy delikatnie ostygnie możemy wmieszać w nią 2 żółtka, które sprawią, że całość odrobinę zgęstnieje. Robimy to bardzo dokładnie już po zdjęciu garnka znad pary.Mus czekoladowy z amaretto – przepis
    Fot. Aneta Pałka
  4. Krok czwarty Następnie łączymy czekoladę, śmietankę oraz białka. Najlepiej, kiedy stopniowo do śmietanki będziemy dodawać czekoladę, która oprócz konsystencji nada jej również odpowiedniego koloru. Na końcu – już nie używając miksera, a łyżki, dodajemy pianę z białek. Mus czekoladowy z amaretto – przepis
    Fot. Aneta Pałka
  5. Krok piąty Nasz mus po dokładnym połączeniu wszystkich składników jest właściwie gotowy. Masę należy przełożyć do szklanek do whisky, małych kokilek lub dowolnych salaterek, posypać kakao i udekorować płatkami migdałów. Następnie wstawić pojedyncze porcje przykryte folią aluminiową do lodówki na ok. 1 godzinę.Mus czekoladowy z amaretto – przepis
    Fot. Aneta Pałka

Jaki jest Wasz ulubiony przepis na mus czekoladowy? Czekamy na Wasze pomysły!

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
2 + 4 =