Naleśniki z rabarbarem - przepis

Ciasta i desery    
ocena

Rabarbar ma kwaskowaty smak, który doskonale zgrywa się z lekko mdłym i słonawym ciastem naleśnikowym. Dlatego też każdy, kto nie spróbował jeszcze naleśników rabarbarowych, powinien szybko nadrobić zaległości. Zapraszam!

Naleśniki z rabarbarem - przepis

sxc.hu

Do przygotowania naleśników z rabarbarem

Będzie potrzebne:

1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1,5 szklanki mąki
2 jajka
szczypta soli
pół łyżeczki cukru
kawałek słoniny lub kilka łyżek oleju
skórka od chleba

Nadzienie:
3 łodygi rabarbaru
8-10 daktyli
łyżeczka cynamonu
łyżka masła

  1. Krok pierwszy

    Mąkę przesiej do miski, dolej wodę, mleko, wbij jajka i przypraw. Dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany.

  2. Krok drugi

    Odstaw je na kwadrans, by gluten, decydujący o sprężystości placków, zaczął działać.

  3. Krok trzeci

    Patelnię smaruj kawałkiem słoniny lub skórką od chleba, nabitą na widelec i maczaną w oleju. Smaż cienkie naleśniki, które układaj jeden na drugim, po czym nakryj wszystkie talerzem i zostaw na godzinę.

  4. Krok czwarty

    Sprawi to, że placki zrobią się elastyczne i łatwiej będzie zawijać w nie nadzienie.

  5. Krok piąty

    Rababar obierz i pokrój na plasterki. Daktyle zalej wrzątkiem i zostaw na kwadrans, by namokły. Na patelni rozpuść masło i wrzuć rabarbar. Smaż powoli aż zacznie mięknąć.

  6. Krok szósty

    Dodaj pokrojone daktyle, parę łyżek wody i podduś, aż rabarbar zmięknie. Zmiksuj zawartość patelni, dosłodź do smaku o dodaj cynamon. Przestudź farsz.

  7. Krok siódmy

    Połowę każdego naleśnika posmaruj farszem, złóż w chusteczkę i lekko podsmaż. Podawaj z kulką lodów waniliowych.


naleśniki przepissxc.hu

Co myślicie o takich naleśnikach? Z czym/ w czym jeszcze jecie rabarbar? :)

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
2 + 4 =

Polecamy