Do przygotowania naleśników z rabarbarem
1 szklanka mleka
1 szklanka wody
1,5 szklanki mąki
2 jajka
szczypta soli
pół łyżeczki cukru
kawałek słoniny lub kilka łyżek oleju
skórka od chleba
Nadzienie:
3 łodygi rabarbaru
8-10 daktyli
łyżeczka cynamonu
łyżka masła
-
Krok pierwszy
Mąkę przesiej do miski, dolej wodę, mleko, wbij jajka i przypraw. Dokładnie wymieszaj trzepaczką lub mikserem. Ciasto powinno mieć konsystencję rzadkiej śmietany.
-
Krok drugi
Odstaw je na kwadrans, by gluten, decydujący o sprężystości placków, zaczął działać.
-
Krok trzeci
Patelnię smaruj kawałkiem słoniny lub skórką od chleba, nabitą na widelec i maczaną w oleju. Smaż cienkie naleśniki, które układaj jeden na drugim, po czym nakryj wszystkie talerzem i zostaw na godzinę.
-
Krok czwarty
Sprawi to, że placki zrobią się elastyczne i łatwiej będzie zawijać w nie nadzienie.
-
Krok piąty
Rababar obierz i pokrój na plasterki. Daktyle zalej wrzątkiem i zostaw na kwadrans, by namokły. Na patelni rozpuść masło i wrzuć rabarbar. Smaż powoli aż zacznie mięknąć.
-
Krok szósty
Dodaj pokrojone daktyle, parę łyżek wody i podduś, aż rabarbar zmięknie. Zmiksuj zawartość patelni, dosłodź do smaku o dodaj cynamon. Przestudź farsz.
-
Krok siódmy
Połowę każdego naleśnika posmaruj farszem, złóż w chusteczkę i lekko podsmaż. Podawaj z kulką lodów waniliowych.
sxc.hu
Co myślicie o takich naleśnikach? Z czym/ w czym jeszcze jecie rabarbar? 🙂