Ciasto składa się z dwóch mas i kruchego ciasta. Najpierw zawsze przygotowujemy ciasto.
1/2 kg mąki,
1/2 szkl. cukru pudru,
2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
1 łyżeczka proszku do pieczenia,
szczypta soli,
szczypta kurkumy (opcjonalnie),
3/4 szklanki oleju,
ok. 1/2 szklanki zimnej wody.
Sypkie składniki łączymy i mieszamy. Do nich wlewamy olej – z olejem musimy szybko zmiksować składniki, by powstało ciasto. Do ciasta dolewamy stopniowo wodę, cały czas miksując, aż do uzyskania gładkiej masy kruchego ciasta. W pewnym momencie ciasta nie da się już miksować – trzeba wtedy ukończyć zagniatanie ręcznie. Ciasto dzielimy na dwie części – powstaną z niego dwa cienkie placki. Placki pieczemy około kwadransa w 180 st. C – należy ręką sprawdzić czy są suche.
Kiedy placki się pieką, możemy przygotować masy. Potrzebujemy masy jabłkowej i masy orzechowej.
Do wykonania masy jabłkowej
półtora kilograma winnych jabłek,
miód do smaku.
Jabłka obieramy, wycinamy ogryzki i ścieramy na grubej tarce. Następnie lekko dusimy pod przykryciem, dodajemy do nich miód, mieszamy. Jeszcze gorącą masą smarujemy pierwszy placek (dlatego musi być wcześniej upieczony), i przykrywamy drugim. Trzeba uważać, by drugi, górny placek nie pokruszył się.
Do wykonania masy orzechowej
2 szklanki orzechów włoskich,
3/4 szklanki gorącego mleka roślinnego,
1/2 szklanki miodu.
Orzechy na początku należy sparzyć, by móc obrać je ze skórek. Mleko z miodem gotujemy. Nie wolno go zagotować, trzeba jedynie mocno podgrzać. Gorącym mlekiem z miodem zalewamy obrane orzechy i miksujemy. Niektórzy mielą orzechy do tego ciasta – zależne jest to od indywidualnych preferencji. Ta masa musi lekko wystygnąć zanim posmarujemy nią górny placek.
Jeśli chcemy by ciasto było jeszcze ładniejsze – możemy ozdobić je polewą. Najbardziej pasuje polewa czekoladowa.
Znacie inny przepis na to ciasto? Podzielcie się nim w komentarzu.