Nugat - przepis

Ciasta i desery    
ocena

Nugat to niesamowicie słodki wyrób cukierniczy, zawierający w sobie pianę z białek, miód i orzechy bądź migdały. Chociaż lekko klei się do zębów, nie można sobie odmówić kawałka nugatu, którego smak trudno jest do czegokolwiek porównać.

W południowej Europie kawałkiem nugatu częstuje się gości w czasie świąt Bożego Narodzenia. W zależności od kraju różni się on dodawanymi składnikami, np. we Włoszech dodaje się wanilię i skórki cytrusowych owoców, w Hiszpanii bazuje się na migdałach, w Niemczech i Austrii wzbogaca się go o kakao lub czekoladę.

Składniki nugatu są łatwo dostępne. Przed jego wykonaniem można uprażyć delikatnie orzechy i wystudzić. Warto także obrać migdały ze skórki. Kolorystycznym akcentem mogą być orzechy zwane pistacjami, których zielony miąższ ożywi kremową biel nugatu.

Do przygotowania białego nugatu z orzechami będzie potrzebne:

Będzie potrzebne:

300 g jasnego miodu


10 g cukru pudru


300 g cukru


200 ml wody


4 białka


10 g masła


30 g orzechów makadamia lub orzechów włoskich


70 g orzechów laskowych


60 g migdałów

UWAGA!

Gotując nougat należy pamiętać o zasadach bezpieczeństwa: nie wolno próbować gorącego syropu czy gotowanej na parze masy. Bardzo wysoka temperatura może spowodować dolegliwe oparzenia jamy ustnej.

Wszystkie rodzaje orzechów i migdały posiekać. Białka ubić na sztywną pianę, dodać cukier puder i jeszcze raz dobrze zmiksować. Cukier wsypać do garnka, wlać wodę i gotować, aż do jego rozpuszczenia cały czas mieszając. Miskę z pianą z białek postawić na garnku z wrzącą wodą, zmniejszając pod nim płomień. Dolewać do piany rozpuszczony cukier cały czas miksując powstałą masę. Kiedy białko połączy się z cukrem dodać miód i mieszać ok. 10-15 minut, aż do powstania gładkiej masy, odrywającej się od miski. Wmieszać masło i orzechy. Nugat przelać do płaskiej podłużnej formy. Kiedy dobrze wystygnie, pokroić na kawałki.

Ciekawym sposobem obronienia palców przed lepkością nugatu jest obłożenie każdego kawałka owej słodkości waflami lub wylanie gorącej masy do formy wyłożonej waflami. Po wyrównaniu nożem powierzchni nugatu, przykrywamy go drugim waflem i dociskamy.

nougat łatwy przepis

photoxpress.com

Gotując cukier należy mieć pod ręką specjalny termometr cukierniczy, dzięki któremu możemy sprawdzić temperaturę syropu. Zalecana temperatura to między 130 a 140 stopni C.

Znacie inny przepis na nugat? Podzielcie się nim z nami.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
3 + 2 =