Ciasta i desery Omlet cesarski – przepis

Omlet cesarski – przepis

-

Legenda mówi, że cesarz Franciszek Józef uwielbiał naleśniki, ale gdy się nie udawały, były na przykład zbyt grube lub podarte, żywili się nimi jego słudzy. Jak było naprawdę – nie sposób odgadnąć. Na pewno jednak warto spróbować omletu cesarskiego i zakochać się z nim na zabój.

1 szklanka mąki 4 jajka pół szklanki mleka szczypta soli i łyżka cukru cukier puder lub konfitury do podania masło klarowane do smażenia

omlet cesarski
Źródło: Katarzyna Wyka

Wykonanie:

Do miski wsyp mąkę i cukier. Żółtka oddziel od białek. Do białek dodaj sól i ubij z nich sztywną pianę. Do mąki dodaj mleko i żółtka i utrzyj na gładką masę (nieco gęstszą od ciasta naleśnikowego). Delikatnie wmieszaj pianę, by nie opadła.

Na patelni rozgrzej łyżkę lub dwie masła klarowanego i wylej masę. Smaż na małym ogniu, aż wierzch się lekko zetnie, po czym podziel placek na mniejsze kawałki i poodwracaj je, by przypiekły się i z drugiej strony. Podawaj ciepłe, oprószone cukrem pudrem lub z konfiturami na osobnym talerzyku.

Macie jakiś inny pomysł na dodatki do omletu cesarskiego?

Katarzyna Wyka

Katarzyna Wyka - blogerka kulinarna, miłośniczka smacznego, szybkiego gotowania. Działa według zasady: jeśli czegoś nie da się przyrządzić w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto to wykonać. Jest również mamą, a zawodowo - naucza języka angielskiego.

 

Odwiedź blog naszego specjalisty:

- Truscaveczka pichci

Nasz specjalista o sobie:

Kiedy ktoś mówi przy mnie "Baby do garów!" kiwam energicznie głową, bo chociaż pochodzę z rodziny, gdzie to mężczyźni gotowali lepiej i więcej, to kuchnia jest moim królestwem. Nie do pomyślenia - ja, uchodząca niegdyś za mózgowca, który z przyziemnością nie ma nic wspólnego, uwielbiam gotować, obserwować, jak zmieniają się składniki użyte do wykonania potrawy, jak mieszają się smaki i zapachy.

Od kilkunastu lat moja kuchnia tętni życiem - i choć wyprowadzając się na swoje umiałam przyrządzić najwyżej spaghetti z proszku, teraz nie tylko nieźle gotuję, ale lubię też czytać książki kucharskie nie tylko szukając w nich przepisów, ale i inspiracji, pomysłów na połączenia składników, mniej lub bardziej typowe. Już ładnych parę lat prowadzę bloga z przepisami. Zaczął się od prośby koleżanki, żebym dała jej przepis na obiad - ale przepis dla zupełnego żółtodzioba. Pomyślałam, że to dobry pomysł - przepisy na potrawy proste, smaczne i niewymagające zbyt wiele czasu i niezwykłych kulinarnych talentów. Pewna moja przyjaciółka powiedziała "Jeśli jakiegoś dania nie da się przygotować w 30 minut, trzeba się zastanowić, czy warto je robić."

Dlatego moje przepisy, w większości wymyślane samodzielnie, opierają się na niewielu składnikach i szybkim ich przyrządzeniu. Dzięki temu każdy, kto z tych receptur skorzysta, może poczuć się mistrzem patelni, czego sobie i czytelnikom życzę.

Fot.: Hanna Matejczyk

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Co zrobić, gdy chomiki się gryzą?

Chomiki są zwierzętami preferującymi samotniczy tryb życia, dlatego najlepiej trzymać je pojedynczo.

Jak zorganizować imprezę w stylu hawajskim?

Aloha! Impreza hawajska bez względu na porę roku i temperaturę za oknem powoduje nagłe ocieplenie klimatu! I nie tylko dlatego, że dziewczyny zrzucają wierzchnie odzienia, zostawiając na sobie tylko kwiaty.

Zobacz też

Chleb orkiszowy – przepis

Orkisz to znana już od starożytności odmiana pszenicy, bogata w witaminy z grupy B i PP, białka, błonnik czy nienasycone kwasy tłuszczowe.

Żwirek silikonowy dla kota – czym różni się od innych żwirków?

Żwirek do kuwet to wbrew pozorom niezwykle istotny element kociej wyprawki. Dziś w sklepach dostępnych kilka różnych typów, każdy...

Na co zwracać uwagę, kupując buty na zimę

Większość sklepów kusi sezonowymi wyprzedażami marek. Warto przyjrzeć się im dokładniej i złowić super perełkę dla siebie. Podpowiadamy, na...

Może Cię zainteresuje: