Owsianka bez gotowania – przepis

Ciasta i desery    
ocena
Owies to bardzo wartościowe zboże. Dostarcza nam sporo zdrowego tłuszczu, którego niemal połowę stanowi pożądany w diecie kwas linolowy. Ważne jest też to, że ziarno owsa nie zawiera glutenu – choć ze względu na obróbkę w tych samych miejscach i zakładach przetwarzających także zboża glutenowe, takie jak pszenica czy żyto, może być glutenem zanieczyszczony.

Owsianka bez gotowania – przepis

Fot. Kasia Wyka

Ze względu na brak tego białka nie bardzo nadaje się do pieczenia chleba, jednak świetnie sprawdza się np. w ciasteczkach. No i przede wszystkim spożywany jest na całym świecie w postaci owsianki. Może ona być jedzona w formie gotowanej, jednak doskonale smakuje także w wersji namaczanej.

Będzie potrzebne:
3 łyżki płatków owsianych górskich na osobę
woda
szczypta soli
miód
bakalie
owoce

Owsianka bez gotowania
Fot. Kasia Wyka


Wykonanie:

Wieczorem wsyp płatki w odpowiedniej ilości do miski i zalej je wrzątkiem z małą szczyptą soli, tak by woda dokładnie zakryła płatki. Przykryj miskę talerzykiem.

Rano płatki nabiorą zupełnie innej konsystencji, będą lekko śliskie, choć zachowają zwięzłość wymagającą gryzienia. Odlej nadmiar wody (jeśli nie cała się wchłonie). Dodaj bakalie, tarte jabłko, pogniecionego widelcem banana lub inne owoce, dosłodź miodem. Możesz zalać tak przygotowane płatki gorącym mlekiem, sojowym lub krowim. Pełnowartościowe śniadanie nasyci cię na długo.

Jakie są Wasze ulubione śniadania? Opiszcie nam je!

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
4 + 3 =