Panna cotta - przepis

Ciasta i desery    
ocena

Deser panna cotta to kolejny tradycyjny włoski deser. Jego nazwa w wolnym tłumaczeniu oznacza ni mniej, ni więcej, a – gotowaną śmietanę. Choć nie jest to deser trudny do samodzielnego wykonania, to jego największy sekret tkwi w odpowiedniej śmietanie, koniecznie bardzo tłustej, około 30-36%.

Panna cotta - przepis

Panna cota - Fot. Kuchnia Ireny i Andrzeja

Poniżej przedstawiam przepis na jego wykonanie, jednak należy powiedzieć, iż sposobów na podanie panna cotta i jej udekorowanie jest prawie tyle, ile kucharek, cukierników i pań domu. Wszystko tak naprawdę zależy od ulubionego smaku, owoców i gustu. Można więc z czystym sumieniem poeksperymentować.

Wykonany deser wystarcza dla 4 osób. Do jego przygotowania będą potrzebne:

Będzie potrzebne:

250 ml mleka
250 ml śmietany kremówki 36%
100 gram cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
1 łyżka rumu lub słodkiego białego wina
laska wanilii lub cukier waniliowy

Przez 10 minut należy moczyć zalaną zimną wodą żelatynę, w osobnym garnku należy zagrzać mleko, odstawić je z ognia i rozpuścić w nim żelatynę. W innym naczyniu podgrzewamy na małym ogniu śmietanę z dodatkiem cukru pudru i, przekrojonej wzdłuż, laseczki wanilii. Po chwili, kiedy śmietana jest już mocno ciepła, jednak nie zagotowana, należy wyjąć z niej wanilię i wlać ją do mleka z rozpuszczoną żelatyną. Wedle uznania można dodać do roztworu rum lub wino i przelać do małych foremek. Następnie odstawiamy całość do lodówki na co najmniej 4 godziny.

Deser doskonale smakuje z truskawkami lub sosem truskawkowym albo udekorowany malinami lub listkami mięty.

Znacie inny przepis na Panna cottę? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
2 + 5 =