Poniżej przedstawiam przepis na jego wykonanie, jednak należy powiedzieć, iż sposobów na podanie panna cotta i jej udekorowanie jest prawie tyle, ile kucharek, cukierników i pań domu. Wszystko tak naprawdę zależy od ulubionego smaku, owoców i gustu. Można więc z czystym sumieniem poeksperymentować.
Wykonany deser wystarcza dla 4 osób. Do jego przygotowania będą potrzebne:
250 ml mleka
250 ml śmietany kremówki 36%
100 gram cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
1 łyżka rumu lub słodkiego białego wina
laska wanilii lub cukier waniliowy
Przez 10 minut należy moczyć zalaną zimną wodą żelatynę, w osobnym garnku należy zagrzać mleko, odstawić je z ognia i rozpuścić w nim żelatynę. W innym naczyniu podgrzewamy na małym ogniu śmietanę z dodatkiem cukru pudru i, przekrojonej wzdłuż, laseczki wanilii. Po chwili, kiedy śmietana jest już mocno ciepła, jednak nie zagotowana, należy wyjąć z niej wanilię i wlać ją do mleka z rozpuszczoną żelatyną. Wedle uznania można dodać do roztworu rum lub wino i przelać do małych foremek. Następnie odstawiamy całość do lodówki na co najmniej 4 godziny.
Deser doskonale smakuje z truskawkami lub sosem truskawkowym albo udekorowany malinami lub listkami mięty.
Znacie inny przepis na Panna cottę? Podzielcie się nim w komentarzu.