Ciasta i desery Panna cotta - przepis

Panna cotta – przepis

-

Poniżej przedstawiam przepis na jego wykonanie, jednak należy powiedzieć, iż sposobów na podanie panna cotta i jej udekorowanie jest prawie tyle, ile kucharek, cukierników i pań domu. Wszystko tak naprawdę zależy od ulubionego smaku, owoców i gustu. Można więc z czystym sumieniem poeksperymentować.

Wykonany deser wystarcza dla 4 osób. Do jego przygotowania będą potrzebne:

250 ml mleka
250 ml śmietany kremówki 36%
100 gram cukru pudru
4 łyżeczki żelatyny
1 łyżka rumu lub słodkiego białego wina
laska wanilii lub cukier waniliowy

Przez 10 minut należy moczyć zalaną zimną wodą żelatynę, w osobnym garnku należy zagrzać mleko, odstawić je z ognia i rozpuścić w nim żelatynę. W innym naczyniu podgrzewamy na małym ogniu śmietanę z dodatkiem cukru pudru i, przekrojonej wzdłuż, laseczki wanilii. Po chwili, kiedy śmietana jest już mocno ciepła, jednak nie zagotowana, należy wyjąć z niej wanilię i wlać ją do mleka z rozpuszczoną żelatyną. Wedle uznania można dodać do roztworu rum lub wino i przelać do małych foremek. Następnie odstawiamy całość do lodówki na co najmniej 4 godziny.

Deser doskonale smakuje z truskawkami lub sosem truskawkowym albo udekorowany malinami lub listkami mięty.

Znacie inny przepis na Panna cottę? Podzielcie się nim w komentarzu.

Joanna Białek

Joanna Białek - ukończyła studia politologiczne i administracyjne. Od 2007 roku współpracowała z gazetą Dziennik Polski oraz portalami informacyjnymi (m.in.: Źródło.net) dla których pisała teksty poradnikowe dotyczące tematyki lifestyle, związane z modą i stylizacją, a również zdrowym stylem życia i odżywianiem. Obecnie pracuje w agencji reklamowej i zajmuje się recenzowaniem książek dla wydawnictwa ZNAK.

Nasz specjalista pisze o sobie:

Bardzo lubię gotować, a kuchenne eksperymenty to mój żywioł. Kiedy wchodzę do kuchni, wszystko inne przestaje istnieć. Krok po kroku, coraz ambitniej przechodziłam do trudniejszych i bardziej złożonych potraw. Jak każda kobieta posiadam jednak swoje ulubione obszary kuchni. W moim przypadku są to wszelkie dania mięsne, kuchnia śródziemnomorska, słodkie desery, ciasta i drożdżowe wypieki, które ostatnio zupełnie mnie pochłonęły.   

Moje zainteresowanie modą, urodą, higienicznym trybem życia i zdrowiem nie wzięło się znikąd.  Dotychczasowe doświadczenie zawodowe jest nieodłącznie związane z tym obszarem. Praca dla portalu internetowego Źródło.net dała mi możliwość wykorzystanie wiedzy o urodzie i stylizacji. To właśnie tam zaczynałam rozwijać i poszerzać swoją wiedzę w tym obszarze. W rezultacie po kilku latach pisania porad i przewodników po świecie mody doskonale znam i rozumiem tę dziedzinę. Poza tym nikt tak dobrze jak kobieta nie doradzi, jakie buty pasują do małej czarnej i jak radzić sobie ze złym nastrojem.

Współczesny, bardzo nowoczesny i rozwinięty świat wymaga od nas zwiększonej troski o własne zdrowie i higieniczny, dopasowany do wieku i stanu zdrowia, trybu życia. Ale zdrowy tryb życia to nie tylko odpowiednie odżywianie i profilaktyka. To przede wszystkim właściwa i regularna aktywność fizyczna. Dlatego tak przydatne w tym obszarze okazuje się moje doświadczenie zdobyte w pracy dla serwisu NaszaWyprawa.pl, opisującego szeroko rozumiane podróżowanie, zarówno pod względem pięknych miejsc wartych zobaczenia, jak i ze względu na właściwe przygotowanie do wędrówek, przeciwwskazania i troskę o własne zdrowie w czasie wypraw.

Poza zainteresowaniami związanymi ze zdrowiem i modą, w wolnych chwilach bardzo dużo czytam, spaceruję na łonie natury i z każdym dniem coraz bardziej odkrywam i podziwiam mój ukochany Kraków. Ponadto kocham górskie wycieczki, robienie zakupów i jestem wielka fanką kotów.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here

WARTO PRZECZYTAĆ

Sos do spaghetti – przepis

Spaghetti jest daniem prostym, smacznym, bardziej wykwintnym niż schabowy z ziemniakami. Pochodzi z Włoch, dobrze prezentuje się na talerzu, łatwo do niego dobrać wino. Najbardziej popularne jest spaghetti bolońskie lub neapolitańskie – z czerwonymi, pomidorowymi sosami. Podstawową różnicą jest mięso – w bolońskim jest go sporo, neapolitańskie jest bezmięsne.

Zarobki w Egipcie

W jaki sposób można zdobyć pracę w Egipcie? Czy opłaca się emigrować do kraju faraonów? Na jakie zarobki można tam liczyć?

Zobacz też

Czy transakcje zbliżeniowe są bezpieczne?

Coraz więcej Polaków posiada już w swoim portfelu karty z możliwością transakcji zbliżeniowych. Karty z logo Mastercard udostępnią technologie PayPass, zaś konkurencyjna VISA zaproponowała swoim klientom technologię PayWave. Czy karty te są bezpieczne, czy można za ich pomocą stracić środki zgromadzone na rachunku? Dziś sprawdzamy bezpieczeństwo transakcji zbliżeniowych.

Nowoczesne dewocjonalia – gadżety chrześcijańskie

Dla człowieka wierzącego wiara to trochę więcej niż tylko zwykły światopogląd. Jest to pewien sposób przeżywania swojego życia, który...

Żwirek silikonowy dla kota – czym różni się od innych żwirków?

Żwirek do kuwet to wbrew pozorom niezwykle istotny element kociej wyprawki. Dziś w sklepach dostępnych kilka różnych typów, każdy...

Może Cię zainteresuje: