Gruszki doskonale smakują na surowo – szczególnie cenionymi odmianami współczesnymi są lukasówka, bonkreta czy konferencja, jednak w starych sadach udaje się czasem trafić na wspaniałe stare odmiany, takie jak cytrynówka, pomarańczówka i znakomita, słodka i soczysta klapsa.
Kiedy znudzi ci się jedzenie ich na surowo, możesz wypróbować przepis na przepyszny i bardzo elegancki deser – pieczone gruszki z lodami.
1 kilogram gruszek
pół szklanki miodu
2 łyżki masła
2-3 łyżki soku cytrynowego
łyżeczka cynamonu
lody waniliowe
gorzka czekolada
Gruczki dokładnie umyj, obierz, przekrój na połówki i usuń gniazda nasienne. Naczynie żaroodporne posmaruj masłem i ułóż pokrojone gruszki wypukłą częścią ku górze. Masło rozpuść i wymieszaj z miodem, dodaj sok cytrynowy i dokładnie rozetrzyj. Taką mieszaniną polej gruszki i oprósz je delikatnie cynamonem. Naczynie nakryj pokrywką lub folią aluminiową i wstaw do rozgrzanego piekarnika na 20 minut.
Tabliczkę gorzkiej czekolady rozpuść w kąpieli wodnej. Na stolnicy lub bezpośrednio na stole rozłóż folię spożywczą. Gorącą czekoladę wlej do foliowej torebki i odetnij jej malutki rożek. Wyciskając czekoladę z woreczka, narysuj na rozłożonej folii wzorki – np. kratkę o dość grubych liniach. Pozostaw do zastygnięcia. Jeśli folia znajduje się na stolniczkach lub talerzach, możesz włożyć je do lodówki lub zamrażalnika, aby zastygły.
Gruszki rozłóż na talerzyki i każdy kawałek udekoruj gałką lodów. W lody wbij dekorację wykonaną z czekolady.
Fot. Katarzyna Wyka
I co myślicie? 😉 Znacie inne fajne przepisy na pieczone gruszki? Podzielcie się nimi!