Pischinger - przepisy

Ciasta i desery    
ocena

Oskar Pischinger, przekładając w swojej dziewiętnastowiecznej cukierni wafle kajmakową masą, nie spodziewał się pewnie takiej popularności swojego deseru w następnym stuleciu.

Pischinger - przepisy

Fot. Agnieszka Pietnoczka

Od nazwiska tego sławnego już austriackiego cukiernika wywodzi się nazwa tego prostego do wykonania waflowego torciku, mogącego stać się autorską kreacją każdego, kto przełoży cienkie warstwy kruchych wafli swoją ulubioną masą. Stąd bierze się właśnie ilość przepisów na pischingera, po polsku zwanego piszingerem. Do jego przyrządzenia w najprostszy sposób będzie potrzebne:

Będzie potrzebne:

1 paczka okrągłych lub prostokątnych wafli
1 puszka skondensowanego słodkiego mleka

Puszkę mleka wstawić do garnka, całą zalać wodą i gotować pod przykryciem półtorej godziny. Wystudzić. Otworzyć, w środku powinna znajdować się słodka, gęsta, jasnobrązowa masa, przypominająca w smaku krówki lub toffi. Posmarować nią każdy wafel, mocno docisnąć naczyniem wypełnionym wodą i odstawić na 2-3 godziny. Okrągły torcik można pokroić w tortowe trójkątne kawałki, prostokątny – w ukośne kawałki.

Urozmaiceniem smaku pischingera mogą być różne masy.

Masa I:

szklanka mleka
1 budyń waniliowy
200 g masła
3 łyżki cukru
100 g czekolady
5 łyżek słodkiej śmietany 30%


Ze szklanki mleka, budyniowego proszku i cukru ugotować budyń i odstawić do wystudzenia. Śmietankę doprowadzić do wrzenia, zdjąć z ognia, wkruszyć czekoladę i dobrze ją rozpuścić.  Masło dobrze rozetrzeć i ciągle ucierając dodawać po łyżce budyniu. Na koniec dodać rozpuszczoną czekoladę. Wafle przełożyć kremem. Pozostałą masą posmarować wierzch torciku, posypać wiórkami kokosowymi lub posiekanymi, podprażonymi orzechami laskowymi.

Masa II:

200 g masła
2 łyżki cukru pudru
2 żółtka
100 g orzechów laskowych
1 puszka skondensowanego mleka

Skondensowane mleko przygotować tak, jak wyżej. Orzechy uprażyć i drobno posiekać. Masło dobrze utrzeć z cukrem i żółtkami. Wafle przekładać w następny sposób: pierwszy posmarować kremem maślanym, posypać warstwę orzechów, przyłożyć drugim waflem posmarowanym od spodu masą kajmakową (z mleka skondensowanego), następnie posmarować go kremem maślanym,  posypać orzechami, przykryć waflem posmarowanym kajmakiem i tak aż do wyczerpania składników. Odstawić w chłodne miejsce na 2 -3 godziny lekko dociśnięte deseczką. Podawać pokrojone w kawałki.

 

Znacie inny przepis na pischingera? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
1.88
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
3 + 5 =