Do zrobienia polewy czekoladowej
1/3 tabliczki gorzkiej czekolady,
ok. 3 szkl. cukru pudru,
2,5 łyżki nierozpuszczalnego kakao,
2 łyżki miodu,
kilka łyżek wody,
kilka kropel aromatu waniliowego.
Najpierw musimy rozpuścić czekoladę. Rozpuszczamy również miód z aromatem waniliowym i mieszamy z czekoladą. Kakao mieszamy z cukrem pudrem. Teraz suche składniki musimy połączyć z mokrymi, a to najtrudniejsza część – musimy dosyć szybko wymieszać je mikserem i mieszać dotąd, aż uzyskana masa będzie idealnie gładka, lśniąca, dokładnie wymieszana. Jeśli nasza polewa jest zbyt gęsta, możemy nieco ją rozrzedzić wlewając kilka kropel wody lub mleka.
Taka polewa bardzo szybko zastyga. Jeśli chcemy polewać nią pojedyncze ciasteczka, postawmy naczynie z nią nad garnkiem z wrzątkiem, aby stała na parze lub w ciepłej wodzie. Kiedy całkowicie zastygnie, możemy ją odgrzać i rozpuścić ponownie, lepiej jednak nie dopuścić do momentu, w którym musielibyśmy to zrobić. Mogą się wtedy pojawić grudki, a całość przy podgrzewaniu może się przypalić.
Jeśli chcemy mieć bardzo słodką polewę możemy użyć mlecznej czekolady, jeśli bardziej gorzką – więcej kakao, a mniej cukru pudru. Przepis można modyfikować według własnych upodobań smakowych.
Znacie inny przepis na polewę czekoladową? Podzielcie się nim w komentarzu.