Jest to bardzo smaczny deser, do którego przyrządzenia nie trzeba większych umiejętności kulinarnych, dużej ilości czasu i wielu składników.
Natrzeć naczynie żaroodporne masłem. Odkroić skórki z każdej kromki chleba, które następnie posmarować je masłem z jednej strony, pokroić na dwie części w postaci trójkątów i poukładać w formie do zapiekania podstawą na dół, ostrym kątem do góry, opierając jedną kromkę o drugą. Całość posypać rodzynkami i cynamonem. Mleko i śmietanę podgrzać, ale nie pozwalając im się zagotować. Jajka zmiksować chwilkę z cukrem i ekstraktem waniliowym, po czym dolać do nich stopniowo gorące mleko ze śmietanką, cały czas mieszając, by jajka się nie zwarzyły. Musi powstać aksamitny krem, który należy przecedzić do miski, następnie zalać nim kromki tostowego chleba. Na koniec wszystko posypać dwoma łyżkami cukru, odstawić na 15 minut i włożyć do piekarnika nagrzanego do 180 stopni, piec ok. 30 – 40 minut, aż góra nabierze złotego koloru.
Tak naprawdę pudding z chleba można przygotować zgodnie ze swoimi upodobaniami smakowymi:
– zamiast zwykłego pszennego chleba w postaci tostowego pieczywa można użyć drożdżową, słodką chałkę lub drożdżową babkę,
– w ramach eksperymentów kulinarnych warto zmienić proporcje mleka i słodkiej śmietanki na korzyść tej drugiej i dodać jedno lub dwa żółtka,
– w ramach dodatków wykorzystać grubo posiekane orzechy lub migdały, drobno pokrojone suszone owoce, żurawinę, wiórki kokosowe, a nawet odpowiednią ilość alkoholu,
– spróbować posłodzić miodem i posypać brązowym cukrem.
25 g masła
8 kromek pszennego tostowego chleba
50 g rodzynek
1 łyżeczka cynamonu
350 ml mleka
50 ml słodkiej śmietanki
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
2 jajka
3 łyżki cukru do jajek
2łyżki cukru do posypania
I co myślicie? 😉 Jaki jest Wasz ulubiony deser? Podzielcie się przepisami!