Pudding ryżowy na mleku z jagodami – przepis

Ciasta i desery    
ocena
Kto z nas nie zna klasyku dziecięcej diety – ryżu na mleku? Jednak warto urozmaicić klasykę i poszaleć z owocami sezonowymi. Jednymi z nich są skarby lasu – czarne jagody, zdrowe, smaczne i aromatyczne.

Pudding ryżowy na mleku z jagodami – przepis

Kasia Wyka

Warto je jadać, gdyż  są dobrym źródłem witamin: A, B1, B2, B6, C, PP. Zawierają naturalne związki mineralne: wapń, żelazo, miedź, fosfor, siarkę, selen, cynk i kwasy owocowe; są także bogate w błonnik i przeciwutleniacze.

Do przygotowania mlecznego puddingu ryżowego będziesz potrzebować poniższych składników.

Będzie potrzebne:
1 szklanka ryżu jaśminowego
1 szklanka jagód
2 szklanki mleka
1 łyżka cukru
1 mały jogurt naturalny lub 100 g śmietany jogurtowej
kilka łyżek wody

ryż z jagodami
Fot. Kasia Wyka

Wykonanie:

Do garnka z  grubym dnem wlać na dno cieniutką warstewkę wody - tak, by całe dno było przykryte. Zapewni to równomierne nagrzanie się dna i zapobiegnie przypalaniu.

Do garnka wsypać ryż (niepłukany!) i zalać mlekiem. Gotować na wolniutkim ogniu, hojnie mieszając - będzie lekko przywierał, ale jeśli temperatura nie będzie za wysoka, a łyżka dotrze do dna, nie powinien się przypalić. Gdy ryż jest już prawie gotowy dodać cukier. Jeśli pudding jest już gęsty, a ryż nadal twardawy, można podlać go, jak risotto, połową szklanki wody.

Jagody opłukać i wymieszać z jogurtem. Dosładzać nie trzeba, ryż jest słodki. Podawać jak na zdjęciu. Albo w szklanych pucharkach układać warstwami ryż i jagody ze śmietaną.

Jakie są Wasze ulubione sposoby na pudding?

OCENA
0.00
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
3 + 1 =