Racuchy bez drożdzy – przepis

Ciasta i desery    
ocena

Do zrobienia racuchów używa się zazwyczaj drożdży. Jednak ci, którzy nie lubią lub nie mogą ich jeść ze względów zdrowotnych, nie muszą sobie odmawiać delikatnych, aromantycznych racuszkowych placuszków. Dziś przedstawiamy prosty przepis na racuchy bez drożdży.

Racuchy bez drożdzy – przepis

sxc.hu

Do przygotowania racuchów bez drożdży będziemy potrzebować:

Będzie potrzebne:

pół litra mleka,
2 jajka, mąka,
łyżeczka cukru,
szczypta soli,
szczypta proszku do pieczenia

Jako dodatek można przygotować również jabłka, w dowolnej formie, które na samym końcu dodaje się od ciasta.

Żółtka należy oddzielić od białek, białka ubić na sztywną pianę i odstawić.

Mleko, żółtka, mąkę, sól i cukier należy ze sobą połączyć dokładnie je miksując, ale mąkę dodawać po trochu, aż do uzyskania nieco gęstszego niż na naleśniki ciasta.

Na końcu dodać do całości proszek do pieczenia, jabłka i delikatnie wmieszać pianę z białek. Smażyć tak jak wcześniejsze racuchy na dobrze rozgrzanym tłuszczu.

Znacie inny przepis na racuchy? Podzielcie się nim w komentarzu.

OCENA
3.81
OCEŃ PORADĘ

Komentarze

Dodaj zdjęcie do komentarza:
PRZEGLĄDAJ
Dodaj film wideo do komentarza:
Dodaj film z dysku:
PRZEGLĄDAJ
 
5 + 3 =