Do przygotowania pierwszych z nich, do wypieku których nie trzeba używać jajek
0,5 kg mąki,
kostka masła o masie 25 dag,
kubeczek kwaśnej, gęstej śmietany o masie 25 dag,
szczypta soli.
Uwaga!
Do ich wypieku potrzebne są specjalne foremki – rurki, na które nawija się ciasto.
Krem do rurek można wykonać samodzielnie przez kilka minut ubijając mikserem około pół litra śmietany kremówki dodając pod sam koniec miksowania 2 łyżki cukru pudru i miksując jeszcze chwilę. W roli kremu do rurek doskonale sprawdzi się również krem do karpatki, oraz każda, niezbyt rzadka masa do ciast. Z przygotowanych składników w rezultacie powstanie około 60 rurek o długości w przybliżeniu 6-7 cm każda.
Wszystkie wymienione składniki należy ze sobą połączyć dokładnie zagniatając, wyrabiając ciasto tak długo, aż uzyskamy jednolitą masę i nie będą wyczuwalne grudki mąki. Tak wyrobione ciasto należy zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 3-4 godziny. Po tym czasie należy przygotować stolnicę, lekko posypać ją mąką i ułożyć na niej odwinięte z folii ciasto. Natartym mąką wałkiem należy dokładnie je rozwałkować, najcieniej jak się da, uważając przy tym, aby w cieśnie nie powstały dziury oraz żeby się nie porwało. Z ciasta należy wycinać długie, maksymalnie 2-cm paseczki. Foremki do rurek należy wcześniej posmarować masłem. Następnie należy nawijać na nie ciasto, niezbyt grubo. Jedną stronę nawiniętego na foremki ciasta można posypać cukrem.
Rurki należy układać na odpowiednio przygotowanej blasze. Można nasmarować ją margaryną i posypać bułką tartą lub wyłożyć natłuszczonym pergaminem. Następnie należy włożyć ją do piekarnika nagrzanego do 200 st. C i zapiekać przez około 12-15 minut do uzyskania złoto-brązowego koloru. Następnie należy odstawić je do wystygnięcia, delikatnie zdejmować z foremek, a kiedy przestygną nadziewać kremem.
Znacie inny przepis na rurki z kremem? Podzielcie się nim w komentarzu.